Sa skupa u Opštoj bolnici na kome su predstavljeni projekti koji će značajno unaprediti lozničko zdravstvo. Foto: TV Lotel

PREDSTOJI SVEOBUHVATNA REKONSTRUKCIJA BOLNIČKIH OBJEKATA

U narednom periodu bolnički krug će biti veliko gradilište usled rekonstrukcije najpre tri objekta u prvoj fazi, a od naredne godine i još nekoliko. Po završetku radova sledi ugradnja najsavremenije opreme poznatih svetskih proizvođača.

LOZNICA (7. novembar 2018) – Projekti za rekonstrukciju i adaptaciju objekata odeljenja interne medicine, pneumoftiziologije, psihijatrije i neurologije u Opštoj bolnici u Loznici, kao i za nastavak radova na zgradi Hirurškog bloka, započetoj pre tri decenije, pripremljeni su, a taj posao na pojedinim objektima počeće uskoro.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je o toj nameri obavestio rukovodioce i zdravstvene radnike Opšte bolnice sredinom prošle sedmice na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“.

Kako je Petrović rekao tom prilikom, u narednom periodu bolnički krug će biti veliko gradilište usled rekonstrukcije najpre tri objekta u prvoj fazi, a od naredne godine i još nekoliko, za čije projekte se planiraju sredstva u budžetu za 2019. godinu.

Vidoje Petrović. Foto: TV Lotel

– Sprovedena je javna nabavka, za nekoliko dana će komisija doneti odluku o izboru najboljeg ponuđača, javio se domaći konzorcijum od nekoliko firmi i firma specijalizovana za bolničke objekte.

Vrednost radova na objektima interne medicine, pneumoftiziologije, psihijatrije i neurologije je skoro pola milijarde dinara sa PDV-om – precizirao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, radi se o velikoj akciji Vlade Srbije, na predlog predsednika države Aleksandra Vučića, koja će biti sprovedena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja.

– Do sredine novembra imaćemo gotove projekte za novu kotlarnicu vrednosti oko 170 miliona dinara, a u drugoj fazi za Hirurško-ginekološki blok, čija vrednost nadmašuje milijardu dinara. To će biti pripremljeno do sredine septembra sledeće godine, kada bi Grad sproveo javnu nabavku – ukazao je Petrović.

On je naveo da je iz budžeta grada za četiri projekta, bez kotlarnice, izdvojeno 30 miliona dinara, a za narednu godinu planiraju se budžetska sredstva za projekte onkologije, restorana, stanicu tehničkih gasova i kompletno parterno uređenje bolničkog kruga, uključujući i podzemne instalacije.

Jedan od planiranih projekata – skica budućeg izgleda. Foto: TV Lotel

– Po završetku radova sledi ugradnja najsavremenije opreme poznatih svetskih proizvođača, što će omogućiti lakši rad svih zaposlenih u ovoj ustanovi, koja bi možda tada mogla da bude jedna od šest najsavremenijih u Srbiji – ocenio je gradonačelnik.

Sve po najnovijim propisima

Projektovanje rekonstruisanih i adaptiranih odeljenja lozničke bolnice poveren je firmi „PIN Loznica“, čiji je predstavnik Gojko Grbić naveo da su projekti urađeni na zahtev Kancelarije za javna ulaganja i potpuno usklađeni sa najnovijim propisima za zdravstvene objekte.

Gojko Grbić. Foto: TV Lotel

Objasnio je da će Odeljenje neurologije biti premešteno na drugi sprat Internog odeljenja, koji će biti nadzidan, dok će Odeljenje psihijatrije dobiti izdvojen prostor za tzv. dnevnu bolnicu, nevezano od ležećih bolesnika.

Na Odeljenju pneumoftiziolofije (grudnom) biće urađena veća rekonstrukcija prostora oko rendgena, sobe će biti dvokrevetne, najviše trokrevetne, izuzev intenzivne nege.

Na Internom odeljenju će biti najviše građevinskih zahvata zbog novih standarda za odsek dijalize (izdvojen prostor za osobe sa krvno prenosivim bolestima) i koronarne jedinice, usled zahteva za povećanje površine po ležećem pacijentu, pa će sa zadnje strane objekat biti proširen, dograđen drugi sprat, a dobiće i lift, kao i Grudno odeljenje.

Svi objekti će biti energetski efikasni sa potpuno novim instalacijama, podovima, novim krovom i fasadom.

Autor: Draga Prokopić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.