U Gradskoj upravi Loznice - o primeni novog Zakona o transfuziološkoj medicini. Foto: Redakcija

PRIMENA NOVOG ZAKONA: BANKA KRVI U LOZNICI

Svakog petka od 10 do 16 časova u Vukovom Domu kulture Institut za transfuziju Srbije organizovaće akcije dobrovoljnog davanja krvi.Prema očekivanjima, od novog zakona građani će imati najviše koristi.

LOZNICA (13. septembar 2018) – U skladu sa primenom novog Zakona o transfuziološkoj medicini loznički dobrovoljni davaoci će ubuduće moći da daju krv svakog petka u Vukovom domu kulture gde će raditi ekipe Instituta za transfuziju krvi Srbije, a Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice (OB), u Loznici postala je banka krvi.

-Rad prema novim zakonskim odredbama je delimično počeo 1.januara ove godine, a potpuna primena zakona slediod prvog dana 2019 – rekla je predstavnica Instituta za transfuziju krvi SrbijeIvana Rodić na konferenciji za medije održanoj prošlog četvrtka u Gradskoj upravi Loznice uz učešće predstavnika rukovodstva grada, Crvenog krsta, Službe za transfuziju krvi OB, Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i Instituta za transfuziju krvi Srbije.

-Novi zakon o transfuzijskoj medicini biće poseban benefit za sve građane,snabdevanje svih bolnica na teritoriji naše zemlje će biti ujednačeno,a sa druge strane dobiće se i savremeniji način pripremanja komponenata od krvi kao i još viši nivo testiranja u odnosu na prethodne godine“ – istakla je Rodićeva.

Kako je objasnila, „novi zakon definiše dva nivoa transfuzije,prvi su ovlašćene službe za transfuziju koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i Institut za transfuziju u Beogradu, dok su na drugom nivou opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata, među kojima je iloznička Služba za transfuziju, koja će određene količine krvi uzimati dva puta nedeljno od Instituta u Beogradu, a da uvek bude dovoljno rezervi nastaviće se sa akcijama“.

-Tako će ubuduće dobrovoljni davaoci u Loznici moći da daju krv svakog petka od 10 do 16 časova u Vukovom Domu kulture“ – precizirala je Rodićeva.

Autor: Zoran Živanović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.