Foto: TV Lotel

PUŠTENA U RAD NOVA TRAFOSTANICA NA LAGATORU

Loznica poslednjih pedeset godina nije imala većih ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu od ovih sada, koja su vredna oko milijardu i po dinara. Planirana izgradnja još jedne trafostanice u Lešnici, koja bi trebalo da bude završena i stavljena na mrežu u prvoj polovini 2022. godine.

LOZNICA (18. jun 2020) – Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda Srbije (EPS) Milorad Grčić pustili su u rad novu trafostanicu (TS) „Loznica 2“ na Lagatoru, snage 110 kilovolti, kao i dispečerski centar u zgradi Elektrodistribucije u Loznici (ED).

Foto: TV Lotel

Zajedno su obišli i radove na izgradnji trafostanice (TS) u lozničkoj industrijskoj zoni (35 kV TS „Loznica 5“), koja bi trebalo da bude završena najkasnije za dva meseca, što će doprineti pouzdanom, sigurnom i neprekidnom napajanju električnom energijom sadašnjih i budućih velikih preduzeća, srednjih i malih privrednih objekata, kao i građana Loznice i okolnih mesta.

– To su dve trafostanice u Loznici, obe su podjednako važne kako bi se Loznica još brže razvijala s obzirom na to da su ovde počeli da dolaze veliki investitori. Neophodno je bilo ulagati kako bi se industrija širila, a trafostanice snage 110 kilovolti su nešto o čemu većina gradova u Srbiji može samo da sanja – rekao je tom prilikom Grčić i podsetio da je u Loznici sve što je bilo od elektroenergetskih kapaciteta potrošeno, a počeli su da stižu investitori.

Foto: TV Lotel

– Fabrike traže još stabilnije napajanje električnom energijom, u isto vreme domaćinstva, preduzetnici, mala privreda, polako počinju da trpe jer njihove potrebe ne mogu da podmire stari kapaciteti. Neophodna su bila ulaganja da bi industrija mogla da se širi i da bi građani imali stabilno napajanje – naglasio je Grčić.

On je podsetio da skoro pola veka nije ulagano u elektromrežu u Srbiji, osim što su se popravljale postojeće instalisane snage.

– Loznica je fenomenalan primer politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, politike koja daje rezultate jer ovo radimo po smernicama predsednika. Što se tiče Loznice, planiramo da izgradimo još jednu trafostanicu u Lešnici, koja bi trebalo da bude završena i stavljena na mrežu u prvoj polovini 2022. godine. Sa tom trafostanicom i ove dve koje smo obišli, rekonstrukcijom dela niskonaponske i srednjenaponske mreže, Loznica postaje u elektroenergetskom smislu vrlo stabilan grad i teritorija i moram reći da smo do sada ovde potrošili milijardu i po dinara – istakao je Grčić.

Foto: TV Lotel

Gradonačelnik Petrović je rekao da je pored putne, komunalne i druge infrastrukture, elektroenergetska infrastruktura izuzetno značajna jer ulaganjem u infrastrukturu se ne podiže samo kvalitet života nego se popravlja poslovno okruženje, a to je šansa i za domaću privredu, ali i za dovođenje novih investitora.

– Na temeljima politike našeg predsednika Aleksandra Vučića, naše Vlade mi možemo da ugostimo najpoznatije kompanije od kojih su neke već kod nas, kao što je kineski „Mint“, čija je investicija viša od sto miliona evra, „Adient“ sa investicijom od oko 20 miliona evra, i „Rio Tinto“, čija se investicija procenjuje na više od milijardu američkih dolara – istakao je gradonačelnik Loznice.

Foto: TV Lotel

– Naravno, imamo značajno povećanje privredne aktivnosti, sa jedne strane dolaskom stranih investitora, a sa druge, domaća privreda takođe uz podršku naše države, uz aktivne mere koje pruža Vlada i te kako uvećava obim proizvodnje, izlaze na probirljiva evropska tržišta sa svojim proizvodima i uslugama i to je nešto što iz dana u dan čini ovo mesto poželjnim za život – ocenio je Petrović.

Autor: Svetlana Ilić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.