Foto: TV Lotel

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA: PODRŠKA ZA IZLAZAK NA NOVA TRŽIŠTA

Regionalna razvojna agencija iz Loznice uputila poziv privrednicima za učešće u srpsko-mađarskom projektu koji finansira Evropska unija. Rok za prijavu 28. februar 2020. godine.

LOZNICA (13. februar 2020) – Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine (RRA) sa sedištem u Loznici u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem iz Rume realizuje projekat pod nazivom „Zapadna Srbija – Mađarska – mogućnost za SMART poslovanje“, koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa „Podrška Evropske unije razvoju opština (EU PRO)“ i Kancelarije UN za realizaciju projekata (UNOPS).

– Cilj ovog projekta je povezivanje i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, odnosno privrednika i preduzetnika iz Podrinja, Mačve i Kolubare sa privrednicima i preduzetnicima iz Mađarske, a saradnja će se realizovati u četiri oblasti: proizvodnja hrane, voća i povrća, proizvodnja predmeta od papira, proizvodnja mašina i opreme i u oblasti turizma – rekla je za „Loznički nedeljnik“ direktorka lozničke RRA Danijela Marković.

Ona je istakla da je tim projektom planirano nekoliko aktivnosti koje će omogućiti privrednicima i preduzetnicima da se bolje predstave i uključe na nova tržišta, u ovom slučaju tržišta Evropske unije i Mađarske.

– Projektom je planirano da u martu i aprilu organizujemo četiri jednodnevne tematske obuke, dva poslovna susreta sa privrednicima Mađarske, zatim posetu Sajmu privrede u Budimpešti u Mađarskoj, a realizovaće se i proces sertifikacije određenog broja preduzetnika za pristup tržištu Mađarske i EU – rekla je Markovićeva.

Ona je objasnila da će se izbor kompanija za sertifikacije zasnivati na nekoliko kriterijuma: da su izvozno orijentisani, da imaju inovativni proizvod, da je možda porodična firma ili da je vlasnik mlađi od 35 godina, a uzeće se u obzir i stepen spremnosti za sertifikaciju.

Projekat može obuhvatiti 40 preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća registrovanih na području ova dva upravna okruga (Mačvanski i Kolubarski) ukoliko posluju u nekoj od pomenute četiri delatnosti, što ih čini potencijalnim učesnicima projekta.

– Ostvarujemo saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Valjevo, koja je dala podršku našem projektu, a uz grad Loznicu i Udruženje privrednika iz Mađarske „CED“ identifikovali smo oko 180 privrednih subjekata sa područja ova dva okruga koji već obavljaju poslove u jednoj od četiri navedene delatnosti i uputili smo im pozive za učešće u projektu. Nakon što popune upitnik, obavićemo analizu i odabraćemo potencijalne učesnike jer je krajnji rok za prijavu 28. februar ove godine – zaključila je Markovićeva.

Autor: Svetlana Ilić