Kvalitetna sadnica bitan faktor u postizanju stabilnih prinosa. Foto: TV Lotel

REKORDER: BRANKO MATIĆ NAJVEĆI PROIZVOĐAČ JAGODA U JADRU

Kvalitetna sadnica bitan faktor u postizanju stabilnih prinosa. Prvi rod najkvalitetniji, jagoda se brzo obere i skuplje prodaje na tržištu.

LOZNICA (11. oktobar 2018) – Pre deset godina Lozničanin Branko Matić na svega osam ari okućnice upustio u proizvodnju jagoda, iz godine u godinu je širio zasade, a ovog leta u Lozničkom polju podigao je parcelu od dva hektara po najsavremenijim standardima za ovu proizvodnju.

– Julske kiše nisu dozvoljavale ulazak u parcelu i to je razlog zašto se sa sadnjom kasnilo. Jagoda je posađena tek početkom avgusta, ali lepo vreme nakon sadnje učinilo je da prijem sadnica bude sto odsto – rekao je Matić za „Loznički nedeljnik“.

Branko Matić. Foto: TV Lotel

Kvalitetna sadnica je, osim primene agrotehnike, navodnjavanja, đubrenja i zaštite, bitan faktor u postizanju stabilnih prinosa, a da bi izbegao troškove kupovine sadnica, Matić je rešio da ih sam proizvodi.

– Na tržištu se mogu naći sadnice i po ceni od pet dinara, ali ako želite kvalitet i dobar rod, morate biti spremni da platite barem petnaest dinara. Proizvodnja mojih sadnica traje čitavu godinu i imaju prijem posle sadnje najmanje 95 procenata – naglasio je on.

Najzastupljenija sorta u Matićevom zasadu je džoli, koja je izuzetne rodnosti i može dati 800 grama roda po bokoru, a plodovi su izuzetno krupni, svetlocrveni i veoma slatki. Sorte alba i kleri su prateće u zasadu, a njihov prvi rod se očekuje na proleće.

– Rada ima i previše, ali ne i zarade – naveo je Matić i dodao da s obzirom da je to proizvodnja pod otvorenim nebom, sve ipak zavisi od vremenskih prilika u periodu cvetanja i branja jagode, jer su to najkritičniji periodi za postizanje dobrih prinosa.

– Ove godine izuzetno visoke temperature u aprilu i maju učinile su da se zaustavi cvetanje jagode na sedam dana, što je dovelo do smanjenja roda za trideset odsto. Prošle godine u istom periodu rod je odneo mraz, ali se to donekle nadoknadilo dobrom cenom – ukazao je on.

Autor: Jelena Gajić Đokić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.