RIBOLOV NA DRINI TOKOM JESENI I ZIME: ZIMOVNICI U ZNAKU BELE RIBE

Zimovnika sve manje a ribolovaca sve više. Skobalj najgladniji je u zimskom periodu,pa se zato hvataju primerci i do jednog kilograma.

LOZNICA (13. novembar 2020) – Loznički ribolovci jedva su dočekali hladno vreme i ulazak bele ribe a najviše skobalja u zimovnike što je po definiciji mesto u reci, koje u svim uslovima vodostaja pruža ribi idealne uslove za opstanak a najčešće su to klen, mrena, plotica i svakako skobalj.

Samo najuporniji i dalje izlaze na vodu i uživaju u lovu bele ribe, jer uspešnost ribolova u hladnim danima ogleda se u sposobnosti nalaženja zimovnika gde je sva riba skoncentrisana tokom hladnih dana. Pecanje zimi, niska temperatura strastvenim ribolovcima ne smeta, bitno im je da su pored vode.

Ove godine najposećeniji lokalitet za pecanje skobalja je onaj kod graničnog prelaza Trbušnica. Iskustvo pecaroša je pokazalo da se u ovom periodu velika količina ribe skoncentriše upravo ovde, gde će provesti zimu, a pored tog lokaliteta ovih dana dosta je ribolovaca kod kanala crpne stanice Viskoza gde je bela riba ušla u zimovnik, a najviše ima popularnog skobalja.

Jesenji i zimski ribolov umnogome zavise od izbora mesta jer pogrešna lokacija neće doneti nikakav ulov za razliku od toplijih meseci kad ribe ima svuda. Zimi je potpuno drugacije – peca se fider sistemom.Za dobar ulov nema nekog posebnog recepta ali ima onih ribolovaca koji porane čak i u 3 sata izjutra kako bi zauzeli dobro mesto a sve radi što boljeg ulova.

Ribolovaci strpljivo čekaju da padne ulov,prati se situacija iz minuta u minut,gleda se nivo vode,motri se vrh štapa,ako riba zagrize da se odmah reaguje.

Tačno je da riba ne radi onim intezitetom kao za vreme toplijih dana, ali to ne važi sa sve vrste ribe jer se neke najbolje love u zimskom periodu recimo mladica i manić. Neke se „ukrtože“ kao som i šaran, dok sa aktivnostima ne prestaju skobalj, klen, štuka, plotica.

Zimovnik na Branjevu kao da ne postoji, kormorani su učinili svoje i ribe tamo ima veoma malo.Čak ni ispod starog mosta u Malom Zvorniku nema više zimovnika kao nekad mada riba tamo lepo radi, pecama se fider sistemom, uz mešvinu hrane i crvića, hvata se uglavnom skobalj do jednog kilograma. Tamo je najbolje doći što ranije da se zauzme mesto svaki dan kao da je vikend, peca čak do 20-ak ribolovaca. Oni najuporniji provedu tamo i celu zimu.

Prava sezona lova skobalja u zimskim uslovima počinje od januara i traje do kraja februara. Iskusni ribolovci znaju svake godine gde je zimovnik.Što se tiče opreme za pecanje,trebalo bi koristiti osetljiv pribor, fine sisteme i kvalitetne udice sa fider ili piker štapovima, čiji će tanki vrhovi registrovati i najmanji trzaj. Tokom zimske sezone najčešće se lovi skobalj.

Autor: Zoran Živanović