Foto: TV Lotel

RIBOLOV: ZIMOVNICI U ZNAKU BELE RIBE

Zimovnika sve manje, a ribolovaca sve više. Skobalj na reci Drini najgladniji je u zimskom periodu, pa su se zato hvatali primerci i do jednog kilograma.

LOZNICA (14. mart 2019) – Hladno vreme ove zime obeshrabrilo je većinu ribolovaca, ali najuporniji su izlazili na vodu i uživali u lovu bele ribe. Pecanje zimi, koje uglavnom podrazumeva niske temperature, strastvenim ribolovcima ne smeta, bitno im je da su pored vode.

Foto: TV Lotel

Ove godine najaktivniji lokalitet za pecanje skobalja bio je onaj kod graničnog prelaza Trbušnica. Ribolovci su se oslonili na iskustvo koje je pokazalo da se u zimskom periodu velika količina ribe skoncentriše upravo ovde, gde ona provodi zimu i hladne dane. Pecali su uglavnom fider sistemom. Za dobar ulov nisu imali neki poseban recept, ali bilo je onih ribolovaca koji su ranili čak u tri sata ujutru kako bi zauzeli dobro mesto kraj Drine – sve radi dobrog ulova. Mi smo na tom mestu redovno zaticali desetak ribolovaca kako strpljivo čekaju da padne ulov. Situacija se pratila revnosno, iz minuta u minut, odmeravao se nivo vode, osmatrao vrh štapa, ako riba zagrize, da se odmah reaguje.

Tačno je da riba nije radila onim intenzitetom kao za vreme toplijih dana, ali su nam potvrdili da to ne važi sa sve vrste riba. Neke se najbolje love u zimskom periodu, recimo mladica i manić. Neke se ukrtože kao što su som i šaran, dok sa aktivnostima ne prestaju škobalj, klen, štuka i plotica.

– Zimovnik je najbolje radio ovde, kod graničnog prelaza u Trbušnici, onaj na Branjevu kao da ne postoji više, kormorani su učinili svoje i ribe tamo ima jako malo. Čak i ispod starog mosta u Malom Zvorniku nema više zimovnika kao nekad. Ima ribe kod restorana „MN“. Pecalo se fider sistemom, uz mešavinu hrane i crvića, a hvatao se uglavnom skobalj do jednog kilograma. Ovde je najbolje doći što ranije kako bi se obezbedilo pogodno mesto. Zanimljivo, svaki dan kao da je bio vikend, pecalo je čak do dvadesetak ribolovaca. Družili smo se i skoro celu zimu proveli ovde, a kad nije bilo ulova, nije nam toliko teško padalo – rekao nam je Dragan Milanović, ribolovac iz Loznice.

Prava sezona lova skobalja u zimskim uslovima počinje od januara i traje do kraja februara. Iskusni ribolovci znaju svake godine gde je zimovnik. Što se tiče opreme za pecanje, trebalo bi koristiti osetljiv pribor, fine sisteme i kvalitetne udice.

Pecajte sa osetljivim fider ili piker štapovima, čiji će tanki vrhovi registrovati i najmanji trzaj. Tokom zimske sezone najčešće se lovi skobalj.

Na ovom mestu zatekli smo i nekoliko kormorana, predatora koji tamani ribu na Drini i više se ničega ne plaši, čak mu ni ribolovci ne smetaju.

Autor: Zoran Živanović