Foto: TV Lotel

SA 10. TURISTIČKOG FORUMA SRBIJE U BANJI KOVILJAČI

Turistički forum Srbije prilika da se vidi dokle smo stigli i šta planiramo u turizmu Srbije. U strategiji razvoja turizma važno uvezivanje i međuopštinska saradnja u cilju dobijanja zajedničkog turističkog proizvoda.

LOZNICA (16. maj 2019) – Turistička organizacija Srbije (TOS) u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom – Turističkom organizacijom grada Loznice (TOGL), organizovala je u Banji Koviljači 10. Turistički forum Srbije, čiji je cilj bio da kroz edukativne programe upozna zaposlene u lokalnim turističkim organizacijama sa savremenim tokovima u predstavljanju turističke ponude naše zemlje.

Četvorodnevni skup svečano je otvoren u „Kur-salonu“ projekcijom filma „Vidi Srbiju“ Turističke organizacije Srbije, nakon čega je predstavnike Vlade Srbije, Evropske turističke komisije, turističkih organizacija gradova i opština Srbije i druge goste pozdravila direktorka TOS Marija Labović.

Reči dobrodošlice u ime grada domaćina uputio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a prisutne su pozdravili i direktorka TOGL Snežana Perić i direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ dr Aleksandar Jokić.

Turistički forum otvorio je potpredsednik vlade i ministar turizma Rasim Ljajić, koji je u izjavi za medije ocenio trenutnu situaciju u turizmu Srbije koja je, kako je rekao, postala ozbiljna turistička destinacija.

– Mislim da je forum, s jedne strane, prilika za razmenu mišljenja i iskustava, a sa druge, mogućnost da vidimo dokle smo stigli i šta planiramo u narednom periodu – istakao je Ljajić tom prilikom.

Foto: TV Lotel

– S obzirom na to da je prošlo pet godina od našeg početka u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija, za tih pet godina imamo više nego vidljive rezultate u ovoj oblasti – naveo je on i precizirao da je ostvaren porast turističkih poseta domaćih gostiju u visini od 56 procenata, a stranih gostiju 66 odsto.

Prema njegovim rečima, devizni priliv od turizma je od 2014. do 2018. godine porastao za 53 odsto, a broj noćenja veći je za 53 procenta, dok je u tom periodu izgrađeno i 97 različitih smeštajnih objekata: hotela, motela, turističkih naselja i pansiona.

Kako je naznačio, najvažniji rezultat je da je turizam postao ozbiljna tema i da mu je dat onaj ekonomski značaj koji mu pripada i koji je u minulom periodu bio prilično minimiziran.

Prema njegovom mišljenju, turizam će postati važna privredna grana u Srbiji, koja više nije turistički potencijal, već je postala ozbiljna turistička destinacija.

Ljajić je ocenio da je nerealno očekivati da će turizam u Srbiji i u narednim godinama imati ovoliku stopu rasta i dodao da će zadatak biti održati određeni trend rasta.

Kada je reč o Turističkom regionu Podrinje, on je istakao važnost uvezivanja i međuopštinske saradnje kako bi se dobio zajednički turistički proizvod.

– Ne možemo razvijati turizam ako svaka opština, selo, naselje, hoće da bude za sebe turistička destinacija. To ne funkcioniše nigde, to ne može ni ovde, mi ne možemo jedni druge da tretiramo kao konkurente. Moramo da udružujemo potencijale i za nas je ovo Turistička regija Podrinja, gde ćemo da razvijamo i banju, ali i Mali Zvornik – naveo je Ljajić.

On je najavio da će biti izgrađen prvi veliki auto-kamp po svim standardima, za šta se čeka projekat iz Ljubovije, tako da će i tim turističkim proizvodom biti privučeni gosti, i to ne samo domaći nego i strani.

Čule su se lepe vesti vezane i za Banju Koviljaču, jer je Ljajić najavio da će biti uloženo dva miliona evra za rekonstrukciju dodatnog velnes centra u tom mestu.

– Veoma je važno da radimo na realizaciji ovog projekta i povećamo kapacitete. Ovo bi bio model razvoja zdravstvenog, velnes i spa turizma, koji bi mogli da primenjujemo u drugim banjama u Srbiji. Sa izgradnjom ovog dela velnesa dobijamo sadržaj koji je bitan za komercijalne turiste, a zadržavamo ovaj zdravstveni deo koji je važan sa stanovišta ukupnog razvoja zdravstvenog turizma u Srbiji – rekao je ministar Ljajić.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.