Muzej Jadra - sa interaktivne izložbe "Tesla i Pupin na istom putu". Foto: Redakcija

SA 15. NOĆI MUZEJA: U SLAVU POBEDE I POBEDNIKA

U Muzeju jezika i pisma u Tršiću povodom Noći muzeja predstavlјena izložba o obeležavanju 200 godina od objavlјivanja Vukovog „Rječnika“ iz 1818. godine. Istim povodom, u Muzeju Jadra priređena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“, a za posetioce je bila otvorena i stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

LOZNICA (24. 05. 2018) – Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici priredio je program za ovogodišnju, 15. Noć muzeja, a centralna tema manifestacije pod nazivom „Pobede i pobednici“ bila je zastuplјena u okviru izložbi priređenih na tri lokacije: u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, Muzeju Jadra u Loznici i u Galeriji Miće Popovića.

Snežana Nešković Simić, foto TV Lotel

Ove godine, prema rečima direktorke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Snežane Nešković Simić, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću priređena je izložba o obeležavanju 200 godina od objavlјivanja Vukovog „Rječnika“ iz 1818. godine koji, kako je istakla, predstavlјa veliku pobedu i jedno od najznačajnijih izdanja za srpsku kulturu, jezik i pismenost.

U okviru programa pod nazivom „Reči su pobedile tamu – Svetle reči u Vukovom Rječniku“ u Tršiću je istovremeno obeležena i prva godina proslavlјanja Međunarodnog dana (i meseca) svetlosti.

Aleksandra Ninković Tašić, foto TV Lotel

Lozničanima je u Noći muzeja u Muzeju Jadra priređena interaktivna, putujuća izložba autorke Aleksandre Ninković Tašić iz Beograda pod nazivom „Tesla i Pupin na istom putu“, kojom je prikazan značajan doprinos i neizbrisiv trag koji su Nikola Tesla i Mihailo Pupin dali lјudskoj civilizaciji i istoriji svetske nauke.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju.