Foto: Redakcija

SA 35. SEDNICE SKUPŠTINE GRADA: VIŠE ZAPOSLENIH – VEĆI PRIHOD

U prvih devet meseci tekuće godine budžet grada Loznice izvršen u iznosu od 68 odsto. Očekuje se da će na kraju godine izvršenje budžeta biti veće od 90 odsto, što se prema merilima u finansijama smatra dobro izbalansiranim budžetom i dobrim izvršenjem.

LOZNICA (5. decembar 2019) – Prema Izveštaju o izvršenju budžeta Grada Loznice u prvih devet meseci tekuće godine, ostvareni su prihodi u iznosu od oko 1,5 milijardi dinara, dok rashodi i izdaci u istom periodu iznose oko 1,3 milijarde dinara, što ukazuje na to da su budžetski prihodi i procenat izvršenja budžeta znatno veći u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihodi i primanja u budžetu Loznice za prvih devet meseci ostvareni su sa 67,9 odsto od ukupno planiranih, a rashodi i izdaci sa 54,53 odsto.

To je za naš list potvrdio načelnik Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju u Gradskoj upravi Loznice Zoran Tomić, rekavši da je najveći deo prihoda ostvaren po osnovu poreza na zarade, što je rezultat povećanog broja zaposlenih u gradu i činjenica je da su poslodavci smanjili broj radnika „na crno“.

– Kompanija „Adient“ u ovom momentu zapošljava oko 650 radnika i očekujemo da će trend povećanog upošljavanja biti nastavljen do kraja godine, kao i u 2020. godini. S obzirom na to da će ta kompanija zajedno sa kompanijom „Mint“ od proleća iduće godine raditi gotovo punim kapacitetima jasno je da će prihodi po osnovu poreza na zarade biti znatno veći – istakao je Tomić.

Uvećani prihodi za prvih devet meseci ostvareni su i po osnovu poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, i to za 37 miliona više nego u istom periodu prošle godine, a načelnik Tomić je naglasio da visine poreskih stopa nisu menjane poslednjih šest ili sedam godina.

Foto: Redakcija

– Reč je o povećanoj disciplini poreskih obveznika, odnosno o tome da građani shvataju da je potrebno da odgovore na svoje poreske obaveze i bez posebnog angažovanja lokalne poreske administracije u smislu prinudne naplate poreza – objasnio je Tomić i dodao da su i ostale vrste prihoda ostvarene u većem iznosu nego u istom periodu lani.

Kako je naveo, na osnovu dosadašnjih ostvarenih rezultata očekuje se da će na kraju godine prihodi u budžetu grada biti za oko 10 do 12 odsto veći nego 2018. godine.

– Sa tim možemo biti zadovoljni, ali je jasno da uvek može bolje i da smo pojedine vrste prihoda mogli da ostvarimo u znatno većem iznosu – smatra Tomić, uz napomenu da će uvećani iznos prihoda u najvećoj meri biti iskorišćen za kapitalna ulaganja, na čemu, kako je naglasio, insistira i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Tomić je naveo da će za uređivanje lokalne putne mreže biti opredeljeno znatno više sredstava sa ciljem da, kako gradonačelnik ističe, budemo jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji (ako ne i prva) koja će u potpunosti imati rešeno pitanje lokalne putne mreže.

Sredstva će biti uložena i u druge kapitalne projekte koji se tiču obezbeđivanja uslova za dolazak novih investitora, zatim za aktivnosti na rekonstrukciji Opšte bolnice u Loznici, izgradnju gradskog stadiona, stanice za prečišćavanje otpadnih voda i drugo.

Tomić je istakao da u prvih devet meseci tekuće godine, kada je reč o rashodima, nije bilo nikakvih problema u izvršenju budžeta.

Obaveze prema svim budžetskim korisnicima su izmirivane na vreme, kao i prema svim dobavljačima roba, pružaocima usluga i izvođačima radova.

Naglasio je da je budžet likvidan i precizirao da je u prvih devet meseci izvršen u iznosu od 68 odsto, te da očekuje da će na kraju godine izvršenje budžeta biti veće od 90 odsto, što se prema merilima u finansijama smatra dobro izbalansiranim budžetom i dobrim izvršenjem.

– Ne nameravamo da se kreditno zadužujemo ni u narednoj godini, tako da ćemo uspeti da iz prihoda koje ostvarimo u ovoj i idućoj godini finansiramo sve planirane projekte, barem kada su u pitanju kapitalne investicije – zaključio je načelnik.

Predsednica Skupštine grada: Bez suštinske primedbe na izveštaj o izvrešenju budžeta

Povodom izjašnjavanja pojedinih opozicionih odbornika da neće prihvatiti Izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvih devet meseci tekuće godine, predsednica Skupštine Grada Loznice Milena Manojlović Knežević je rekla da tokom diskusije nije čula ni jednu suštinsku primedbu na ono što je načelnik Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju Zoran Tomić izneo u pogledu toga šta je rukovodstvo grada uradilo u prethodnih devet meseci.

Foto: TV Lotel

„Naprotiv, imali smo pokušaj da se zamagli sve ono što bi građani trebalo da znaju, a što su gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i njegov tim, zajedno sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije uradili za Loznicu“, rekla je Manojlović Knežević.

Kako je istakla, predsednik Vučić i gradonačelnik Loznice Petrović doveli su u Loznicu dva velika investitora, što će doprineti da se za godinu dana u Loznici zaposli više od 2500 ljudi.

Izvršenje budžeta za prvih devet meseci, naglasila je predsednica Skupštine, pokazatelj je svega što Vlada Srbije, predsednik Srbije i gradonačelnik rade za državu i Loznicu.

„Za protekle četiri godine nisam dobila nijedan pisani predlog od strane odbornika koji ne čine skupštinsku većinu za rešavanje bilo kog problema građana i grupe građana“, naglasila je predsednica Skupštine grada Loznice.

„Njihovi predlozi bili su isključivo vezani za rešavanje ličnih problema ili problema pojedinaca čijim rešavanjem bi imali određenu materijalnu ili poslovnu korist. Ako su našim građanima želeli da pomognu imali su priliku, ali ako je iko pomogao to su bili Srpska napredna stranka, predsednik države, gradonačelnik kao i skupštinska većina“, zaključila je Manojlović Knežević.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.