Radovi lozničkog likovnog stvaraoca Dejana Katanića izloženi u Muzeju Jadra. Foto: TV Lotel

SA IZLOŽBE SLIKA DEJANA KATANIĆA: NOVO VIĐENJE – OD ANTIKE DO SADAŠNJOSTI

Na izložbi otvorenoj protekle sedmice loznički likovni stvaralac prvi put se predstavio javnosti u svome gradu. Osoben likovni izraz uz sasvim nove i zahtevne slikarske tehnike.

LOZNICA (5. jul 2018) – U Muzeju Jadra otvorena je samostalna izložba slika lozničkog likovnog stvaraoca Dejana Katanića, koji je publici predstavio ciklus svojih slika rađenih u tehnikama voštanog pastela i mozaika od peska.

Katanić, koji se slikarstvom bavi više od dve decenije, prvi put je svoje stvaralaštvo predstavio u rodnom gradu, gde je prikazao 24 dela kojima se na savremen način bavi klasičnim temama.

O prikazanim delima je govorio mr Drago Simić iz Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, naznačivši, između ostalog, da je reč o stvaraocu čiji pristup karakteriše inovativnost u primeni i tretiranju tehnika, na do sada neuobičajeno originalan način.

Dejan Katanić (levo) i Drago Simić. Foto: Redakcija

– Katanićevo slikarstvo mogli bismo da stavimo u rubriku „Otkrivanje“ jer nisam znao da u našoj blizini živi i stvara sugrađanin koji radi dela kakva nisam nikada pre video – rekao je Simić.

– Kada mi je pokazao svoje slike, zaista sam bio iznenađen saznanjem da se neko tako temeljno bavi umetnošću, a nije iz slikarske branše, odnosno nije slikarski školovan. To me je oduševilo i ohrabrilo jer se pokazalo da postoje ljudi u našem gradu koji se iskonski bave umetnošću – naglasio je Simić iz Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ otvorajući izložbu.

Kako je dodao, već u prvom razgledanju Katanićevih dela oduševio ga je autorov netipičan pristup klasičnoj umetnosti, a naglasio je kako je kod njega sve oportuno.

– On se bavi temama koje su klasične, figurom, nagim ženskim telom, tu su „Tri gracije“, dakle, od antike, preko renesanse sve do današnjih dana, a opet sve to radi na jedan savremen, neobičan način i kada zavirite u detalje, vidite da je to sve rešavano sasvim modernim sredstvima, jednim iskustvom moderne optičke i kinetičke umetnosti – rekao je Simić.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.