Spomen-obeležje u Dragincu. Foto: Redakcija

SEĆANJA: „OKTOBARSKI DANI U JADRU“

Manifestacija u ponedeljak otvorena u draginačkoj Osnovnoj školi „14. oktobar“. Obeležavanje 77 godina od stradanja u Dragincu biće upriličeno u nedelju.

LOZNICA (11. oktobar 2018) – Ovogodišnji „Oktobarski dani u Jadru“ počeli su u ponedeljak u Dragincu i trajaće do 21. oktobra, a osim programa obeležavanja godišnjice stradanja nevinih žrtava u Drugom svetskom ratu, manifestacijom su obuhvaćeni i drugi kulturno-umetnički i istorijski sadržaji u tom mestu i u Beogradu.

Manifestacija je otvorena u draginačkoj Osnovnoj školi (OŠ) „14. oktobar“ predstavljanjem monografije o Biblioteci Vukovog zavičaja, koja obeležava 150 godina rada, a naredni program, promocija audio-knjige „Tekeriški peškir“ istoričara Zorana Tošića, koju je izdao loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, usledio je u utorak.

Juče je, takođe u OŠ „14. oktobar“, Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović Barle“ iz Banje Koviljače održalo tribinu pod nazivom „Jestive i otrovne gljive, sličnosti i razlike“, a sutra će u Galeriji „Lucida“ u Beogradu biti otvorena izložba „Draginac – stratište na istorijskoj mapi Srbije“ autora istoričara Gorana Vilića i Dragice Savičić.

U subotu u podne će u draginačkoj školi biti svečano otvoreni tradicionalni, 33. po redu „Dani dečje poezije i proze“, u okviru kojih će biti uručena priznanja najuspešnijim učenicima koji su učestvovali na literarnom konkursu te manifestacije.

Proglašenje nagrađenih i dodela nagrada odvijaće se uz učešće pesnika Miloša Šike Miloševića, Nevenke Kokanović i Ljubomira Ćorilića.

Obeležavanje 77 godina od stradanja u Dragincu biće upriličeno u nedelju, a predviđeno je da počne u 10 časova polaganjem cveća na humke streljanih žrtava, nakon čega će biti održan pomen kod spomenika u Dragincu, na koji će zatim biti položeni venci.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti zvaničnici Vlade Republike Srbije i Grada Loznice, biće izveden i prigodan kulturno-umetnički program, a potom će u OŠ „14. oktobar“ biti svečano obeleženo 179 godina rada te prosvetne ustanove, odnosno Dan škole.

Istovremeno, u okviru „Oktobarskih dana“, u Dragincu se odvija 22. Duhovno likovno saborovanje u organizaciji tamošnje crkvene opštine, koje je počelo u ponedeljak, a trajaće do nedelje.

Programi „Oktobarskih dana u Jadru“ biće završeni 21. oktobra pomenom streljanim meštanima u Krivajici.

Autor: Vladimir Andrić