Nada Ostojić. Foto: M. Lukić

ŠKOLSTVO: IZMENJENI PROGRAMI ZA PRVAKE I PETAKE

Novi nastavni programi za učenike prvog razreda i izmene u postojećim programima imaće za cilj praktičnu primenu naučenog i povezivanje gradiva, a ne klasično reprodukovanje znanja učenika. Najveće rasterećenje od određenog dela gradiva u ovoj školskoj godini imaće petaci.

LOZNICA (12. septembar 2018) – Nova školska godina je za učenike prvog i petog razreda osnovnih škola donela novine u obrazovnom i nastavnom programu, a predviđene izmene, prilagođene uzrastu učenika, trebalo bi da im omoguće sticanje znanja i veština koje će primenjivati u svakodnevnom životu kako bi se na taj način u ranom dobu podstakli na logičko razmišljanje i zaključivanje.

Direktorka Osnovne škole „Kadinjača“ Nada Ostojić je rekla za „Loznički nedeljnik“ da su zaposleni u toj školi spremni za nove nastavne planove i programe koje je propisao Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

– Novina za učenike prvog razreda pored toga što su dosadašnji izborni predmeti postali sekcije, jeste i nov nastavni predmet – projektna nastava. Njegova realizacija podrazumevaće izradu projekta gde je učitelj vođa, a deca će, koristeći računare i mobilne telefone, dolaziti do novih saznanja koja će biti zasnovana na njihovim dosadašnjim iskustvima – rekla je Ostojićeva.

Izučavanje projektne nastave, kako je navela, neće imati vremenska ograničenja niti propisan godišnji fond časova kao ostali predmeti, a moći će da se izvodi ne samo u školama nego i u prirodi ili u raznim gradskim ustanovama, što će zavisiti od teme projekta.

Projektna nastava, prema njenim rečima, trebalo bi da omogući deci da se već na početku školovanja bave istraživačkim i timskim radom.

– Radiće se po grupama i svi učenici će biti uključeni u rad uz mogućnost međusobnog sarađivanja sa đacima iz drugih odeljenja, a zamisao je da po završetku izrade projekata u toku školske godine radovi učenika budu predstavljeni roditeljima i široj zajednici – objasnila je direktorka.

Prvaci će se i dalje ocenjivati opisno, a jedna od novina je i rasterećenje od određenog dela gradiva.

– Važno je da će se gradivo zasnivati na njihovom dosadašnjem znanju i nečemu što je iskustveno. Na primer, iz gradiva za predmet svet oko nas izbačeni su pojedini sadržaji. Prvacima će biti ukazano na proslave praznika sa kojima su se i ranije susretali (Božić, Nova godina, Savindan), dok će se državni praznici pominjati tek u četvrtom razredu u okviru gradiva o otadžbini – precizirala je.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.