Foto: TV Lotel

SLEDE KAPITALNA ULAGANJA U USTANOVU KULTURE

Pored svojih redovnih, programskih aktivnosti, Centar za kulturu intenzivno radio na realizaciji manifestacija od ugleda i značaja za nacionalnu kulturu, dodatnom opremanju i digitalnom predstavljanju svojih sadržaja. U novoj godini biće sprovedeni značajni infrastrukturni radovi na objektima koji čine sastavni deo Centra, a prioritet će biti obavljanje procesa digitalizacije.

LOZNICA (30. decembar 2020) – Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici održivi razvoj našeg kraja bazira na kulturi i sprovodi misiju njenog širenja i podsticanja kulturnog stvaralaštva, zaštitu prirodnih vrednosti, kao i sakupljanje, čuvanje i izlaganje predmeta koji održavaju život lokalne zajednice na čemu je radio u godini za nama.

– Spojem tradicionalnih vrednosti našeg kraja, a oslanjajući se na značaj velikana Vuka Karadžića, Jovana Cvijića i Miće Popovića, rukovodstvo grada Loznice je shvatilo da bez kulturnog, nema ni privrednog napretka – rekla je za „Loznički nedeljnik“ direktorka Centra Snežana Nešković Simić i dodala da su uz podršku gradskog rukovodstva u 2020. godini realizovali mnoge projekte i značajne kulturne manifestacije.

U godini za nama programske aktivnosti Centra najvećim delom su protekle u znaku zajedničkih izložbi koje su organizovane u okviru projekta prekogranične saradnje „Muzejske priče“, koji su partnerski realizovali sa Gradom Sarajevom, Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Prema rečima direktorke Centra, najlepši deo tog projekta odvijao se upravo u protekloj godini, razmenom izložbi „Žena u umjetnosti“, „Lica Zemlje, lica ljudi“, „Vezeni most“ i „Između dvije imperije“.

Osim razmene izložbi, istakla je da je Centar uspešno realizovao i postavljanje video-nadzora u Znamenitom mestu Tršić, nabavku informacione opreme, opreme za izložbe, štampanje zajedničkog kataloga za sve učesnike u projektu i izradu aplikacije za mobilne telefone, odnosno audio-vodič na kojem je Centar predstavio Znamenito mesto Tršić i Stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Centar je realizovao i sve svoje manifestacije od ugleda i značaja za nacionalnu kulturu, Međunarodni dan maternjeg jezika, a delimično u martu i „Svet žena“, manifestaciju koja kontinuirano neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena.

„Mićini i Verini dani“, manifestacija posvećena velikom srpskom slikaru 20. veka i njegovoj supruzi, održana je u junu, a Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, održana je po 87. put u septembru uz poštovanje svih epidemijskih mera za suzbijanje širenja zaraze virusa korona.

Foto: TV Lotel

– U toku sedam dana saborovanja kroz različite programe predstavile su se značajne ustanove i pojedinci u Srbiji – naglasila je Snežana Nešković Simić.

(…)

U 2020. godini završen je celokupan proces obeležavanja granica zaštićenog područja izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić–Tronoša“, koje je zaštićenim područjem proglasila Vlada Srbije 2019. godine, a za čijeg upravljača je imenovan Centar za kulturu.

– Omeđavanje je vršeno totalnom stanicom i dži-pi-es-om. Osim oznaka granica zaštićenog područja, Centar za kulturu je postavio četiri informativne table kao oznake zaštićenog prirodnog dobra: na putu Loznica–Valjevo gde se nalazi odvajanje puta za Tršić, na ulazu u kompleks Znamenito mesto Tršić, na putu za Krupanj u mestu Korenita i na parkingu kod manastira Tronoša – precizirala je direktorka.

Takođe, u okviru teritorijalne nadležnosti Muzeja Jadra, u potezu zaštićenog lokaliteta Paulje (velike praistorijske nekropole pod humkama) u godini za nama sprovedena su zaštitna arheološka istraživanja devet humki.

Kraj godine bio je rezervisan za uređenje objekata koji se nalaze u sastavu Centra, što je obuhvatilo postavljanje dekorativne fasadne rasvete na Muzeju Jadra, zamenu bočnih dvokrilnih vrata sale Vukovog doma kulture, dok su podrumske prostorije objekta „Kuća pisaca“ u Tršiću prilagođene izložbenoj delatnosti.

– Fasadnim dekorativnim osvetljenjem Muzeja Jadra obuhvaćena je fasada prizemlja i sprata do Ulice Miodraga Borisavljevića i Pašićeve, kao i ulaz u objekat, a radovi su finansirani sredstvima Centra za kulturu i iz budžeta grada Loznice – objasnila je direktorka.

U 2021. godini, prema njenim rečima, biće organizovane redovne programske aktivnosti, a pored toga, planirano je da se izvrše kapitalni radovi na objektima koji čine sastavni deo te ustanove.

Kako je najavila naša sagovornica, biće zamenjen krovni pokrivač od ručno tesane šindre na objektima kačara i vajata sa recepcijom i galerijom u dvorištu Vukove spomen-kuće, uređen podrum kuće za potrebe izlaganje muzejske postavke u tom prostoru i konzervacija predmeta.

U renoviranom prostoru Gostinske kuće biće postavljena izložba o Dositeju Obradoviću, dok će izložba o Đačkim Vukovim saborima biti proširena i dopunjena.

– U okviru digitalne transformacije celog društva, jedan od prioriteta Centra za kulturu u toku 2021. godine biće i obavljanje procesa digitalizacije, te ćemo nastojati da realizujemo što veći broj digitalnih sadržaja kako bi bio dostupan široj publici – zaključila je Snežana Nešković Simić, direktorka lozničkog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.