TRADICIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI: SOLIDARNOST IZNAD SVEGA

„Dugogodišnja prijateljstva i takmičarski duh povezuju višestruke dobrovoljne davaoce krvi, iskrene humaniste, uvek solidarne sa ljudima u nevolji, po pravilu uvek skromne ljude. To se uči od malih nogu, u porodici i školi, a osećaj da si nekome pomogao svojom krvlju izuzetno je lep“, istakao je naš sagovornik Vladan Bradonjić, višestruki dobrovoljni davalac krvi i potpredsednik Crvenog krsta Loznice.

LOZNICA (14. novembar 2019) – Višestruki dobrovoljni davalac krvi Vladan Bradonjić, rođen u Komiriću, 127 puta je dao dragocenu tečnost što je, izraženo količinom, više od 50 litara, a volonter Crvenog krsta postao je kao učenik osnovne škole, što je nastavio u Lozničkom polju od 1969. godine i kao radnik u industriji „Viskoza“, a sada kao penzioner volontira na mestu potpredsednika te humanitarne organizacije u Loznici i raduje se susretima sa prijateljima koje je stekao tokom decenija rada čije obeležje predstavlja čovekoljubivost.

– Kao i danas, u moje vreme deca su se još u osnovnoj školi upoznavala sa idejama humanosti i solidarnosti, pa sam sa drugovima često pomagao starim ljudima u komšiluku u pripremi ogreva ili kupovini namirnica… Tako se razvijala ljubav i želja da nekome pomogneš – jednostavno je objasnio Bradonjić u razgovoru za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

– U srednjoj školi smo znali da posle nekog okupljanja odemo da pokušamo da damo krv ili bar da nam utvrde krvnu grupu. Tako smo kroz druženje to zavoleli i često se preispitivali da nije možda prošlo više od tri meseca, a mi nismo dali krv. Zaista je lep osećaj kada daš krv i zahvale ti se, a znaš da si nekome pomogao – naglasio je naš sagovornik.

– Neko ima materijalna sredstva i ako želi, može donacijom da pomogne, a neko drugi, ako je zdrav i želi da pomogne, može da odvoji malo svog vremena i da krv. Uslov je da bude stariji od 18 godina, a mlađi od 65, a sve između toga je božji dar i briga o sopstvenom zdravlju, jer da bi pomogao drugome, moraš pre svega ti biti zdrav i u tome vidim prednost davalaštva – dodao je Bradonjić.

Ovaj višestruki davalac krvi je ponosan što je od 2003. godine u Lozničkom polju organizovano više od 45 akcija koje su svaki put imale od 50 do 70 učesnika kojima je to bila i prilika da se vide i popričaju, što je takođe lekovito, jer kako ističe naš sagovornik, svako ima neki problem koji bude lakši kada se podeli.

– Rodila su se brojna prijateljstva na taj način, iako postoji i takmičarski duh među mesnim zajednicama, posebno među najvećim, Lozničkom polju, Klupcima, Banji Koviljači i Lešnici, u kojima je uvek veći odziv – precizirao je naš sagovornik.

Ideje humanosti se stiču i u školi

Foto: TV Lotel

– Deca i podmladak Crvenog krsta od najranijeg uzrasta upoznaju se već u osnovnoj školi sa idejom dobrovoljnog davalaštva krvi kroz literarne i likovne konkurse „Krv život znači“. Prepoznaju te ljudi u tvojoj okolini i počinju da stvaraju sopstvenu viziju o značaju davalaštva krvi – objasnila je za „Loznički nedeljnik“ Snežana Cvetinović, predsednica Crvenog krsta Loznice i prosvetni radnik iz Banje Koviljače.

Autor: Draga Prokopić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.