Sa završne svečanosti u Tršiću - "Himna Vuku" u izvođenju hora lozničke gimnazije. Foto: Redakcija

TRŠIĆ: ODRŽAN 47. ĐAČKI VUKOV SABOR

U Loznici i Tršiću od 23. do 27. maja odvijali se programi tradicionalne kulturne manifestacije posvećene mladima i njihovom stvaralaštvu. Svojevrsna višednevna smotra stvaralaštva i znanja učenika i njihovih nastavnika završena u nedelјu u Tršiću, a pozdravnu reč na Saboru uputila Tara Stepanović, đak generacije za 2016/17. godinu.

LOZNICA (31. 05. 2018) – U rodnom mestu velikana srpske kulture Vuka Stefanovića Karadžića, u nedelјu je završen 47. Đački Vukov sabor, čiji su raznovrsni sadržaji i ove godine okupili veliku broj učenika iz čitave Srbije.

Nakon „Himne Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca u izvođenju hora lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ pod dirigentskim vođstvom profesora Darka Nestorovića i podizanja zastave Vukovog sabora na jarbol, pozdravnu reč Saboru je uputila Tara Stepanović, đak generacije Osnovne škole „Anta Bogićević“ za školsku 2016/17. godinu i ovogodišnji apsolutni pobednik na državnom takmičenju iz fizike.

Tara Stepanović, foto: Redakcija

Ona je rekla da joj je velika čast da kao prošlogodišnji đak generacije zatvara ovogodišnju manifestaciju, naglasivši u svom obraćanju da voleti nauku i živeti sa naukom, bivati u stvaralačkim nedoumicama i mučiti se sa naučnim izazovima nikada i nigde nije bilo niti će biti lako, ali u kraju odakle je Vuk Stefanović Karadžić krenuo putem nauke, to je još odgovornije.

– Ići Vukovim stazama, boriti se za znanje, a protiv neznanja, u svakom trenutku života podvig je dostojan divlјenja – rekla je Stepanovićeva podsetivši u svom govoru na pregalački Vukov rad na polјu jezika i pisma. U osvrtu na Vukovo delo, postavila je pitanje zbog čega nam je Vuk još uvek važan, odgovarajući pritom – „zato što uvek moramo biti sebi važni, jer bez Vuka nema ni nas kao naroda“.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.