Foto: TV Lotel

TURISTIČKI STRUČNJAK SAŠA MIŠIĆ U POSETI RAĐEVINI

Naš poznati kuvar u Krupnju snima emisiju iz novog serijala u oblasti turizma. Cilj projekta promocija turističkih potencijala Balkana, na čijoj se mapi našla i Rađevina kao neotkriveni dragulj.

LOZNICA (22. januar 2021) – Poznati srpski kuvar Saša Mišić koga publika pamti iz televizijske emisije o kulinarstvu “Paklena kuhinja” u kojima je nesavršene kuhinje dovodio “u red” zajedno sa televizijskom ekipom boravi u Rađevini gde snima novu turističku emisiju u okviru ciklusa pod nazivom “Turist ekspert” i u novom serijalu on će kao autor i voditelj, kroz svojevrstan istraživački pohod, predstaviti turističke potencijale krupanjske opštine.

Aktivna promocija turističkih potencijala iz drugog ugla

Mišića smo sreli u lozničkom kafe restoranu “Bumerang”sa kojim on ima višegodišnju saradnju u oblasti ugostiteljstva i kulinarstva, a susret je bio i prilika da nam predstavi projekat i razloge zbog kojeg je ponovni gost ovog dela Srbije.

“Razlog mog dolaska je lepa stvar: turizam, Krupanj, putovanje i naravno, prolazak kroz Loznicu. Reč je o turističkoj emisiji “Turist ekspert” čiji sam ja autor i voditelj, što znači da putujem raznim sredstvima po celom Balkanu, obilazim hotelske objekte i restorane, motele, banje, salaše. Bili smo u Makedoniji, a sada smo u Srbiji i finalna destinacija je Krupanj“, rekao je Mišić za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

„Šta radim? Prikazujem na svoj način najlepše što nudi opština, grad, hotel koji odaberem, možda i ceo okrug. Voleo bih da u Krupnju ostanemo dvadeset dana jer neverovatno je koliko tamo ima sadržaja, a malo se zna o tome. Ima mnogo prirodnih lepota, pećina, reka, Krupanj je grad pet reka. Sve što stignem, to ću da uradim. Predstaviću verski i edukativni turizam, spomenike junacima, prirodne lepote, pečurke, Udruženje gljivara. Kada je reč o kuhinji i hrani, to je sastavni deo čovečanstva, naročito kod Srba, tako da to ne mogu zaobići“, istakao je. „Naravno da ću da ulazim i u kuhinje i u hotele, smeštaj, recepciju, velnes i spa, testiraću toplinu vode, da li je tačno onakva temperatura koju nude, da li u stvarnosti imaju sve ono što je u internet ponudi, da li je u kuhinji i dalje sve uredno, da li znaju da kuvaju, da li slušaju”, naveo je naš sagovornik, napominjući da će se u ovom projektu aktivnije i promotivnije baviti lepšim prikazom turističkog potencijala tog kraja što će činiti 80 odsto sadržaja dok će ostatak ostati za sugestije.

“Svaki turista, gost, ima pravo i na kritike i na sugestije. Hotel svakog gosta pita u upitniku da li je zadovoljan smeštajem ili nije. Ili jesmo ili nismo. Ako smo nezadovoljni – zašto smo nezadovoljni? Moramo biti kritični da bi hotelijeri i gosti kad tad došli do saglasnosti, da bismo imali neki potencijal. Tako da verujem da će u emisiji biti i sugestije i kritike. Znam sebe,” rekao je uz osmeh ovaj srpski kuvar, inače poznat po kritičkim zapažanjima.

Na pitanje novinara zašto je izbor za snimanje emisije Krupanj, a ne Loznica, Mišić je odgovorio upitno: “Ko kaže da neće biti i Loznica? Objasnio je da on ne odlučuje puno nego da se na spisak svih ugostiteljskih objekata baci flomaster i gde on padne to je sledeće odredište za snimanje. Ističe da bi on kao turista imao pravo da bira jer turista bira ono što želi da vidi, ali on je, kako kaže, tu odluku o izboru prepustio flomasteru.

Rađevina – kapija turizma

Mišić smatra da je područje Rađevine sa svim svojim ponudama još uvek neotkriveni turistički biser, naznačivši da je ta oblast “kapija turizma” koja može da se otvori na tri strane, prema tri opštine i da je njegova promocija izuzetno važna.

“Ljudi znaju gde žive i šta rade, ali je promocija jako bitna , ona ima ogroman kapacitet i njome se treba baviti kako na državnom, tako i na lokalnom i ličnom nivou. Dakle, svako treba da učestvuje u ovom poslu. Ovde ima mnogo prirode i mnogo dobrih, vrednih i poštenih ljudi koji se bave nekim svojim vekovnim poslom, zanatstvom, medarstvom, travarstvom, vinarstvom, rakijama, voćarstvom, stočarstvom, ratarstvom. Sve to je deo turizma, deo ponude, i svi mo u tom krugu“, tvrdi Mišić.

„Oduvek smo bili bogati i daće Bog da tako i ostanemo što se tiče turizma i dobrih ljudi”, zaključio je ovaj gastronomski majstor i dodao da je u okviru prvog serijala projekta “Turist ekspert” predviđeno snimanje nekoliko desetina emisija po čitavom Balkanu.

„Biće obuhvaćene i neke neobične, neke zaboravljene, neke najpoznatije lokacije ali gledane iz drugog ugla. Umesto vas ja idem u istraživanje, testiranje i prikaz nekih stvari. Biće malo kritike da bismo imali najbolji rezultat. Našu ekipu čine stručnjaci u svojim profesijama od snimatelja, tonaca, reditelja, droniste, do scenografa i kostimografa. Naporno je, dosta se putuje i snima, ali vredi kada vidite rezultat”, rekao je Mišić čije emisije će emitovati Balkan Trip Tv, a moći će da se vide i putem kablovskih mreža i aplikacije na Arena Kloud.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić