Info-dan o programu besplatne obuke kadrova za ugostiteljska zanimanja u Omladinskom centru u Loznici. Foto: TV Lotel

U LOZNICI BESPLATNA OBUKA ZA UGOSTITELJSKA ZANIMANJA

U Loznici bi za petnaestak dana trebalo da počne besplatna obuka zainteresovanih za ugostiteljska zanimanja. Po ubrzanom programu, koji se u hotelima i restoranima realizuje za tri-četiri sedmice, do sada obučeno 600, a zaposleno više od 500 kandidata.

LOZNICA (31. januar 2019) – U okviru programa „Podsticanje zapošljavanja mladih“, Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) u saradnji sa Poslovnim udruženjem hotelsko-turističke privrede HORES, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Kancelarijom za mlade, protekle sedmice je organizovala Info-dan o programu besplatne obuke kadrova za ugostiteljska zanimanja: pomoćni kuvar, konobar i sobarica.

Na tom skupu priređenom u Omladinskom centru govorio je profesor Visoke turističke škole u Beogradu i direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije „HORES“, dr Georgi Genov, koordinator programa.

Prema rečima Genova, osnovni razlog pripremanja zainteresovanih za rad u tim delatnostima je ekspanzija hotelske industrije u Srbiji, u kojoj je samo lani otvoreno 2300 kategorisanih soba, a najave su da će ove godine biti otvoreno oko 2000 novih, što iziskuje nove kadrove.

Georgi Genov. Foto: TV Lotel

Drugi razlog za organizovanje obučavanja, kako je naveo Genov, jesu migracije, odnosno odlazak velikog broja naših ljudi ugostiteljskih profesija (konobara, kuvara) u inostranstvo zbog olakšanih mogućnosti dobijanja vize zbog čega bi Srbija mogla da ostane bez ugostiteljskih kadrova, a da se to ne bi desilo, mora se preventivno delovati jer već sada postoji problem.

– Zato organizujemo besplatne obuke za mlade od 18 do 35 godina, za one koji su shvatili da zanimanje koje su završili nije adekvatno i da bi mogli da krenu novim putem u okviru ugostiteljstva.

Za zanimanja za koja organizujemo obuku dobili smo akreditaciju Ministarstva prosvete: za konobara, kuvara, a prvi put za sobarice i recepcionere, za koje do sada nisu postojali standardi. Ta rada mesta bila su sadržana u sistematizaciji, ali ne i u nomenklaturi zanimanja, pa smo tako njima rešili problem i oni će imati daleko veće mogućnosti za angažovanje – rekao je Genov.

Kako je objasnio, program obuke će biti ubrzan, trajaće od tri do četiri nedelje, zavisno od zanimanja, a odvijaće se u realnim uslovima, u hotelima i restoranima, uz mogućnost što skorijeg ulaska kandidata u proces rada.

Dvadeset procenata obuke činiće teorijski deo, šezdeset posto vežbe, a ostali deo praksa kod poslodavca. Prioritet je da se mladima pomogne da se prekvalifikuju i steknu kompetencije potrebne u turističkoj privredi.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.