Foto: Ilustracija

U LOZNICI INSTANT PLAĆANJE IPS NBS: PLAĆANJE RAČUNA ZA NEKOLIKO SEKUNDI

Najsavremeniji sistem plaćanja omogućava da se skeniranjem ku-er (QR) koda, koji je odštampan na računima, mobilnim telefonom obavi prenos sredstava sa bankarskih računa na račun primaoca. Instant plaćanje biće dostupno i vikendima i praznicima, a gornja granica za pojedinačno plaćanje iznosiće 300.000 dinara.

LOZNICA (4. april 2019) – U Loznici je počela primena novog, savremenog sistema instant plaćanja usluga (IPS NBS), koji bi korisnicima trebalo da omogući prenos novčanih sredstava sa njihovih bankarskih računa na račun primaoca u bilo kom trenutku u toku dana, 365 dana godišnje i u roku od nekoliko sekundi od momenta kada započne transakcija.

Reč je o najsavremenijem platnom sistemu koji je u našoj zemlji pokrenut u oktobru prošle godine, a krajem februara je na inicijativu predstavnika našeg grada, kao i predstavnika gradova Kragujevac, Sombor i Smederevo, bio održan sastanak u Narodnoj banci Srbije na temu omogućavanja instant plaćanja u tim lokalnim samoupravama.

– Novi sistem plaćanja predviđa da građani skeniranjem ku-er (QR) koda (matrični ili dvodimenzionalni kod koji je odštampan na računima) plate usluge prenosom sredstava sa bankarskih računa u bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta, svojim mobilnim telefonima – rekla je za naš list načelnica Gradske uprave (GU) u Loznici Milojka Smiljanić.

Foto: TV Lotel

Skeniranjem koda generiše se platni nalog, a nakon potvrde korisnika banka zadužuje njegov platni račun, te će takav brži i jednostavniji način plaćanja, prema rečima načelnice, građanima i privredi znatno olakšati ispunjavanje redovnih obaveza.

Kako je objasnila, korist od takvog sistema imaće i primaoci, jer se sredstva prenose za nekoliko sekundi i odmah postaju raspoloživa. Instant plaćanje biće dostupno i vikendima i praznicima, a gornja granica za pojedinačno plaćanje iznosiće 300.000 dinara.

– Instant plaćanje je dodatna povoljnost za građane koju je omogućila Narodna banka Srbije i korak dalje u unapređenju elektronskog poslovanja. U našoj lokalnoj samoupravi je u početnoj fazi realizacije, ali očekujemo da će biti podsticaj ljudima da ne gube vreme čekajući na šalterima kako bi platili račune – smatra Smiljanićeva.

Osim što će doprineti bržem izvršavanju transakcija i štedeti vreme i novac korisnicima, novi sistem plaćanja će unaprediti iskustvo korisnika u elektronskom plaćanju.

Pokretanjem sistema instant plaćanja – IPS NBS u Loznici se nastavlja primena projekta elektronske uprave koji je započet 2010. godine u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.