Foto: Gradska uprava

U LOZNICI NEMA ZARAŽENIH: NADLEŽNI APELUJU DA SE POŠTUJU MERE

LOZNICA (26. mart 2020) – Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković posetili su danas Loznicu gde su sa komandantom Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, obišli Opštu bolnicu i Dom zdravlja, Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača i granični prelaz Trbušnica i uverili se da se na lokalnom nivou sprovode sve mere Vlade i predsednika Srbije usled pandemije virusa korona.

Kako je saopšteno, komandant Gradskog štaba Vidoje Petrović rekao je da su se tokom današnje posete načelnik Krasavac i dr Vujković na licu mesta uverili u kojoj meri je u Loznici uspostavljen sistem koji pre svega treba da odgovori svim izazovima koje je donela epidemija korona virusa, jer kako je istakao, samo zajedno možemo dobiti pobedu protiv pošasti koja je snašla Srbiju i čitav svet.

Foto: Gradska uprava

– Možemo da ohrabrimo naše građane, ali to ne znači da je vreme za opuštanje. Epidemiolozi, infektolozi, Gradski štab i ostali koji se bave ovim stanjem i posvećeno rade svoj posao moraju u organizacionom smislu da preduzmu sve neophodne mere i da blagovremeno donose odluke kao pravni osnov za određena postupanja, da organizuju stručne službe, državne i organe lokalne samouprave, jer se situacija iz dana u dan menja. Za sada na sreću i uz ogromne napore koje čini država, naš Okrug i grad Loznica na teritoriji Okruga nemamo lica koja su pozitivna na korona virus – rekao je komandant Štaba i dodao da je važno da budemo odgovorni i da ostanemo kod kuće.

Prema njegovim rečima, kako je preneto u saopštenju, u Loznici postoje lica koja su pod merom samoizolacije, jer su u određenom periodu bila izvan granica Srbije i da ta lica donose rizik zbog čega je prevencija jako važna.

Kako je naveo, od danas se u Kol-centru Gradskog štaba svi Lozničani putem telefona mogu obratiti za razgovor i savet psihologu i pedagogu.

– Pokušaćemo da sve rizične grupe, zdravstveno i socijalno ugrožene, pomognemo u zaštitnoj opremi i u osnovnim namirnicama. Grad će izdvojiti sredstva iz svog budžeta, ali imamo otvoren i namenski žiro račun na koji će svi oni koji su u mogućnosti i koji žele moći da uplate novac kako bi se  nabavile određene namirnice – naglasio je Petrović.

On je istakao da je formiran distributivni centar u okviru Ustanove za fizičku kulturu „Lagator“ gde je prikupljena hrana koja će biti podeljena najugroženijima u skladu sa spiskovima Centra za socijalni rad i Crvenog krsta u Loznici i podsetio da je formiran još jedan takav centar u okviru Gradske kuće sa zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju koja će takođe biti podeljena najugroženijima i uz to ocenio da je situacija u Loznici dobra.

– Moramo da živimo sa povećanom opreznošću, jer već sutra može da se pojavi lice pozitivno na korona virus što bi značajno usložilo situaciju. Sve ovo iznosimo kako bismo apelovali na svest svakog građanina. Ovu bitku u Loznici i šire možemo dobiti samo ako svi radimo zajedno – zaključio je.

Prema rečima načelnika Krasavca, stanje na zatvorenom graničnom prelazu Trbušnica, gde svoje dužnosti obavlja i sanitarni inspektor je besprekorno.

Foto: Gradska uprava

– Komandant Gradskog štaba i direktori Opšte bolnice i Doma zdravlja u Loznici upoznali su nas sa donetim merama i načinom funkcionisanja u vanrednim uslovima i uverili smo se da sistem funkcioniše, da je postavljen na pravim temeljima i da se spremno dočekuje ova pošast koja nas je zadesila. Specijalna bolnica za rehabilitaciju je ispražnjena i ne prima pacijente na banjsko lečenje, a izuzetno dobro sprovodi mere prevencije koje su donete interno u njihovoj ustanovi – rekao je Krasavac.

Istakao je da je Gradski štab na čelu sa komandantom Vidojem Petrovićem doneo niz mera koje su sprovedene kako na lokalnom tako i na širem nivou funkcionisanja privrednih subjekata, zdravstvenih ustanova i čitavog grada.

– U Loznici, kao centru našeg okruga subregiona, videli smo da je situacija na zavidnom nivou. Uputio bih apel građanima da prvo pomognemo sami sebi, svojoj rodbini, državi i svima koji podržavaju i žele da naš narod iz ovoga izađe sa što manjim problemima. Jednostavno, ostanite kod kuće –poručio je Krasavac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković, naglasio je da je zdravstveni sistem spreman za izazove koji su pred nama i da je epidemiološka situacija stabilna i mirna s obzirom na to da nema potvrđenih slučajeva infekcije kovid u Mačvanskom okrugu što, kako je rekao, ne znači da ne treba da delujemo preventivno.

Foto: Gradska uprava

Apelovao je na sve sugrađane Okruga da se pridržavaju svih mera koje su predviđene lokalnim, ali i uredbama Vlade Srbije i kriznih štabova i poručio da je važno poštovati samoizolaciju.

Prema njegovim rečima, sve fizičke kontakte trebalo bi svesti na minimum, a poslodavci bi onima koji ne moraju da idu na posao trebalo da omoguće rad od kuće.

Kako je ukazao riziku su najviše izloženi stariji od 65 godina i hronični bolesnici na koje je posebno apelovao da se još odgovornije ponašaju kada su u pitanju mere prevencije i dezinfekcije.

Rekao je da će ukoliko se smanje fizički kontakti i ispoštuju sve higijenske mere (pranje ruku više puta u toku dana sapunom i toplom vodom) sigurno biti sprečena eskalacija epidemije i dodao da se u Srbiji tek očekuje eksponencijalni rast širenja zaraze.

– Drago mi je što je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Loznice dobro organizovao svoj tim. Posebno je važno što možemo kontrolisati ljude koji su u samoizolaciji i omogućiti svima koji imaju više od 65 godina i ne mogu da izlaze na ulicu da imaju zadovoljene osnovne potrebe za lekovima i namirnicima – istakao je Vujković i poručio građanima da slušaju svoje krizne štabove i koriste informacije iz proverenih izvora kao što su sajt i stranice na društvenim mrežama Zavoda za javno zdravlje Šabac, kol centar lozničkog Doma zdravlja i drugi.