Foto: Redakcija

U SUSRET GREJNOJ SEZONI: NEPROMENJENE CENE OGREVA

Privatni prodavci metar kubni ogrevnog drveta prodaju po ceni od oko 5200 dinara, dok je za tonu uglja potrebno izdvojiti najmanje 7200, a najviše 12500 dinara. Pelet ove godine jeftiniji nego lani.

LOZNICA (1. oktobar 2020) – Novčani iznos koji bi potrošači trebalo da izdvoje za kupovinu čvrstog goriva pred predstojeću grejnu sezonu zavisi od vrste koju koriste, tako da od toga da li će se opredeliti za ugalj, drva, pelet ili drugo, zavisi i visina troškova koje će imati, a prema istraživanju „Lozničkog nedeljnika“ cene goriva uglavnom nisu menjane u odnosu na prošlogodišnje.

Pred početak sezone grejanja potražnja uglja je manja u odnosu na period kada počne loženje, s obzirom da je dugogodišnje pravilo većine kupaca da ugalj kupuju onda kada treba da ga nalože.

Na lozničkom stovarištu „Vasin trans“ koje se bavi maloprodajom i veleprodajom uglja rekli su za naš list da uglja ima i potvrdili da je potražnja trenutno manja.

Stovarište u ponudi ima domaći i uvozni ugalj, a cene su na nivou prošlogodišnjih i kreću se u rasponu od 7200 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za tonu sirove kolubare, do 12500 dinara koliko košta sušena kolubara.

Tona „stanara“ kocka košta 8300 dinara, komad se prodaje po ceni od 8500 dinara, dok je za istu količinu „banovića“ potrebno izdvojiti 12200 dinara.

U cenu je uračunat i prevoz robe kupcima na relaciji do 10 kilometara, a jedna od pogodnosti koju pružaju kupcima je mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana.

Za metar kubni drva, ukoliko se nabavljaju kod privatnih prodavaca, kao i lani, potrebno je oko 5200 dinara (45 evra).

Prema cenovniku lozničkog Šumskog gazdinstva (ŠG) „Boranja“ višenamensko ogrevno drvo tvrdih lišćara prve klase košta oko 4000 dinara, a druge klase oko 3000 dinara.

Višenamensko ogrevno drvo mekih lišćara i četinara prve klase prodaje se po ceni od oko 2500 dinara, a druge klase za oko 2000 dinara.
Cene su izražene po metru kubnom drva na šumsko-kamionskom putu i bez poreza na dodatu vrednost i ne uključuju troškove utovara i prevoza robe na adresu kupca.

Pri kupovini ogrevnog drveta ŠG „Boranja“ sindikatima i udruženjima penzionera nudi mogućnost odloženog plaćanja na tri do šest beskamatnih mesečnih rata, uz obavezu kupaca da poslednju ratu uplate do kraja poslovne godine.

Pelet je ove godine jeftiniji nego lani i košta oko 20000 dinara po toni dok je lani za tu količinu trebalo izdvojiti između 25 i 30 hiljada. Veća potražnja te vrste ogreva iz godine u godinu ne čudi budući da lokalni prodavci i ovdašnji potrošači kao glavne prednosti peleta u odnosu na ostale vrste čvrstog goriva ističu njegovu ekonomičnost i ređu potrebu loženja, a naglašavaju i da relativno čisto gori.

Za penzionere ugovoreno 2500 metara kubnih drva

Predsednik ovdašnjeg Udruženja penzionera Dragan Mihajlović rekao je za naš list da je ove godine za članove njihovog udruženja ugovoreno ukupno 2500 metara kubnih ogrevnog drveta što je gotovo u celosti isporučeno pre dvadesetak dana.

Foto: TV Lotel

„Ugovor smo zaključili sa Manastirskim šumama koje su isporučile svih 1000 metara kubnih drva i sa ŠG „Boranja“ od kojih smo poručili 1500 metara kubnih, a preostalo je da isporuče još 100 metara kubnih“, naveo je Mihajlović.

Kako je istakao, očekuje da će preostalih 100 metara kubnih drva penzionerima biti isporučeno najkasnije do 15. oktobra i objasnio da penzioneri imaju mogućnost odloženog plaćanja na deset do dvanaest mesečnih rata.

Najavio je da će prijavljivanje penzionera za nabavku ogrevnog drveta za iduću grejnu sezonu početi od 1. februara 2021. godine.

Autor: Danica Pavlović