U SUSRET OBELEŽAVANJU 14. OKTOBRA U DRAGINCU

Programi Udruženja „Memorijal Draginac“, posvećeni očuvanju sećanja na stradanje nevinih draginačkih žrtava, ove godine biće svedeni na onlajn formu. Proslava povodom Dana škole i školske slave Osnovne škole „14. oktobar“ u Dragincu neće biti organizovana, a izostaće i tradicionalno okupljanje u školi tim povodom.

LOZNICA (8. oktobar 2020) – U skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji koja je prouzrokovana virusom korona, Ministarstvo prosvete Vlade Srbije uputilo je dopis svim školama o zabrani organizovanja priredbi, manifestacija i okupljanja, zbog čega će ovog oktobra u Dragincu izostati tradicionalni programi posvećeni obeležavanju stradanja civila u tom selu u Drugom svetskom ratu, a pojedini će biti organizovani u drugačijem obliku.

U tamošnjoj Osnovnoj školi (OŠ) „14. oktobar“ manifestacija „Dani dečje poezije i proze“ ove godine svedena je na konkurs. Žiri će doneti odluku o nagrađenima, a njihova imena i radovi biće objavljeni na sajtu škole, dok će najuspešnijima nagrade biti poslate na kućnu adresu.

– Neće biti tradicionalnog druženja sa pesnicima, jer je virus korona, nažalost, i ovde diktirao i dirigovao – rekla je za „Loznički nedeljnik“ nastavnica istorije u draginačkoj školi Dragica Savičić.

Najavila je da neće biti ni „Slikarskog saborovanja“ pri crkvi u Dragincu, a da će program Udruženja građana „Memorijal Draginac“ biti sveden na onlajn formu.

Kako je istakla, sutra u 20 časova na Jutjub kanalu „Školski kanal“ biće održana internet premijera dokumentarnog filma „Draginac od slobode do stratišta“ autora Ljubisava Raševića i Zorana Tošića, koji je 2016. godine urađen po projektu tog udruženja u produkciji RTV „Lotel“

Reč je o dokumentovanoj priči o stradanju srpskog naroda od strane nemačke okupatorske vojske u Dragincu 1941. godine, sa jasnom porukom i potrebom da se sačuva sećanje na nevino stradalo stanovništvo Draginca i okolnih sela.

Tokom premijere gledaocima će biti omogućeno postavljanje komentara i vođenje razgovora o filmu putem linka https://youtu.be/OlynDNM7k6s.

U organizaciji Udruženja „Memorijal Draginac“ na sajtu OŠ „14. oktobar“ u vidu panoa biće objavljena internet izložba „Varošica Draginac 1902–1941“.

Savičićeva je podsetila da je ta izložba prvi put otvorena u holu škole 2015. godine, a 2018. godine predstavljena je u galeriji Lucida u Beogradu.

– Deljenjem istraživačkih saznanja i resursa na internetu čuva se sećanje na streljane i u uslovima kada uobičajene promocije i izložbe nije moguće organizovati – istakla je Savičićeva.

Direktorka OŠ „14. oktobar“ Svetlana Alimpić Đokić rekla je za naš list da proslava povodom Dana škole i školske slave u sredu, 14. oktobra, neće biti organizovana kako je to bio slučaj ranijih godina i da tim povodom neće biti okupljanja u prostorijama škole.

Navela je da će tog dana nastava za učenike biti posvećena stradanju civila u Dragincu.

– Predviđeno je da zajedno sa nekoliko kolega prisustvujem komemoraciji povodom obeležavanja 79. godišnjice stradanja civila, gde ćemo u ime škole na spomen-kosturnicu draginačkim žrtvama položiti vence, s tim što ove godine učenici neće prisustvovati komemoraciji – naglasila je direktorka draginačke škole.

Organizator državne ceremonije odavanja počasti draginačkim žrtvama kod spomen-kosturnice u Dragincu biće Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Loznicom i ovdašnjim Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“.

Autor: Danica Pavlović