Foto: TV Lotel

VIŠE PODSTICAJA LOZNIČKIM POLJOPRIVREDNICIMA

Za poljoprivredu iz gradske kase za ovu godinu izdvojeno 25 miliona dinara. Jedna od novih mera – unapređenje zadrugarstva.

LOZNICA (24. januar 2019) – Načelnik Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj upravi Loznice ocenio je za „Loznički nedeljnik“ da je izuzetno zadovoljan realizacijom konkursa lokalne samouprave koji su bili na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u prethodnoj godini.

– Kroz tri konkursa utrošili smo sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju. U okviru podrške investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava odobren je i realizovan 301 zahtev, a najveće interesovanje vladalo je za nabavku traktora – precizirao je on.

Prema njegovim rečima, konkurs za osiguranje životinja, useva i plodova nije zaživeo u meri u kojoj bi trebalo – podneto je 57 zahteva i svi su realizovani, ali od predviđena dva miliona utrošeno je blizu 1,4 miliona dinara.

Jovan Miladinović. Foto: TV Lotel

– S obzirom na to da je poljoprivredna proizvodnja „fabrika pod otvorenim nebom“ i da svake godine imamo neki vid elementarne nepogode, smatramo da ovu meru treba što više promovisati, a to nam je plan i cilj u ovoj godini – naveo je Miladinović.

Kako nam je predočio načelnik, treća mera, za koju je stiglo i više zahteva nego što su mogli da ispune zbog ograničenja sredstava od šeststo hiljada dinara, bila je mera veštačkog osemenjavanja životinja, u kojoj je realizovano 49 zahteva.

– Mislim da možemo biti zadovoljni i mi i poljoprivrednici, s obzirom na 407 odobrenih i realizovanih zahteva koji su isplaćeni u najkraćem roku i do dvadeset dana od odobrenja, što nije slučaj u drugim lokalnim samoupravama – ukazao je Miladinović.

Kako je objasnio, deo gradskog budžeta namenjenog poljoprivredi u ovoj godini uvećan je za tri miliona i iznosi ukupno 25 miliona dinara. Od toga 3,8 miliona biće izdvojeno za protivgradne rakete, a ostatak novca će kroz direktne subvencije doći do poljoprivrednih proizvođača.

– Međutim, treba istaći da grad po konkursima refundira 50 odsto utrošenih sredstava, bez poreza na dodatu vrednost, a isto toliko sredstava daju i naši poljoprivrednici bez kojih ne bi bilo ovih zahteva, tako da će u toku ove godine u poljoprivredu našeg kraja biti „ubrizgano“ i do 60 miliona dinara – naglasio je Miladinović.

On je dodao da će taj novac kao stimulacija unaprediti poljoprivredu Loznice, a to će se ogledati u novim zasadima, protivgradnim mrežama, novim grlima, ali i u novoj mehanizaciji.

Značaj ovih mera ne ogleda se samo u direktnim subvencijama u poljoprivredu, nego one u širem obimu doprinose poboljšanju celokupnog privrednog kretanja u našem gradu, a tako će biti i narednih godina.

– Sva oprema koja se kupuje po ovim konkursima nabavlja se najvećim delom u Loznici, veštačko osemenjavanje rade naše veterinarske stanice, neki poslovi traže dodatno angažovanje radne snage, tako da i privreda grada ima stimulans od ovih mera – rekao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednicima će i ove godine biti na raspolaganju iste mere kao 2018. godine, ali će zasigurno biti i novina, a jedna od njih je da će se raditi na unapređenju zadrugarstva u našem kraju, jer je malom poljoprivredniku sve teže da opstane sam na tržištu.

Autor: Jelena Gajić Đokić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.