Foto: TV Lotel

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU GRADA: MNOŠTVO DOBRIH PREDLOGA

Građane najviše zanimaju komunalna infrastruktura, lokalna putna mreža, blokovski parkinzi, postavljanje štedljive led rasvete, snabdevanje vodom, odvođenje otpadnih voda, kišna kanalizacija i ozelenjavanje javnih površina. Do zakonskog roka 20. decembra biće doneta Odluka o budžetu grada Loznice za 2020. godinu.

LOZNICA (28. novembar 2019) – Javna rasprava o Nacrtu izvršenja i planiranju budžeta grada Loznice za 2020. godinu završena je prošle sedmice kada je nakon mesec dana predstavljanja najvažnijeg finansijskog dokumenta u skupštinskoj sali veliki broj građana imao priliku da iznese svoje mišljenje i iznese predloge o korišćenju sredstava iz gradske kase u narednoj godini.

Načelnik Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju Zoran Tomić ocenio je da je uspešno završen veoma značajan ciklus javne rasprave sa svim direktnim i indirektnim korisnicima budžeta.

– Do konačne predaje Nacrta odluke o budžetu grada za 2020. godinu analiziraćemo i razmotrićemo sve predloge građana od kojih će dobar deo naći mesto u Odluci o budžetu, koja će biti usvojena u zakonskom roku do 20. decembra – rekao je Tomić za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

On je podsetio da su javne rasprave organizovane na inicijativu gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića pre nekoliko godina sa ciljem da se građani i svi direktni i indirektni korisnici budžeta što bolje informišu i upoznaju sa načinom na koji će se budžet trošiti, kako će se puniti i koji projekti će biti realizovani, pa su mišljenja, sugestije i predlozi građana u tom smislu veoma značajni.

– Održali smo niz javnih rasprava sa svim korisnicima budžeta: sa mesnim zajednicama, udruženjima građana, sportskim klubovima, školama, javnim preduzećima i ustanovama i drugima. Pre svega nam je bio cilj da čujemo sugestije i mišljenja građana, odnosno šta bi trebalo da nađe svoje mesto u Odluci o budžetu za narednu godinu – istakao je naš sagovornik.

– Čuli smo dosta dobrih predloga, prvenstveno kada su u pitanju kapitalna ulaganja i veoma mi je drago da sam na svim javnim raspravama čuo i pozitivna mišljenja o kapitalnim investicijama koje se trenutno sprovode u našem gradu kao što je dolazak investitora, stranih kompanija „Mint“ i „Adient“ u industrijskoj zoni Šepak, izgradnja stadiona, crpne stanice, rekonstrukcija Opšte bolnice u Loznici – naveo je Tomić.

On je dodao da će zahvaljujući dobrom punjenju budžeta mnogi njegovi korisnici u 2020. godini dobiti i dodatna sredstva i precizirao šta to građane najviše interesuje na ovakvim prezentacijama i koji su njihovi predlozi.

– Ljude najviše zanima komunalna infrastruktura, lokalna putna mreža, na čijoj izgradnji ćemo nastaviti intezivno da radimo i u 2020. godini kao što je Ulica Georgija Jakšića, blokovski parkinzi, postavljanje moderne i štedljive led rasvete, snabdevanje vodom, odvođenje otpadnih voda, kišna kanalizacija, ozelenjavanje javnih površina – naveo je Tomić i ocenio da su mišljenja „vrlo pozitivna“.

Prema njegovim rečima, bilo je i predloga koje nije realno realizovati naredne godine, ali su to dobre sugestije koje se možda mogu naći u budžetu za 2021. godinu ili neku narednu.

– Podsetiću da je potpisan i komercijalni ugovor za izgradnju brzog puta od Loznice do Šapca, a mi ćemo te aktivnosti pratiti sa svojim projektima, sa izradom projektne i planske dokumentacije, tako da zaista očekujemo da u narednoj budžetskoj godini, ali i svim sledećim godinama investicionih aktivnosti u Loznici bude još više koje se svakako realizuju na vrhunskom nivou – zaključio je Tomić.

Autor: Svetlana Ilić