Darko Tešmanović (levo) i Miloš Radojčić na akciji u Banji Koviljači. Foto: Dom zdravlja Loznica

ZDRAVSTVO: FIZIČKA AKTIVNOST SVAKODNEVNA POTREBA

Upražnjavanje fizičke aktivnosti je značajno kao prevencija, a neretko predstavlјa i pomoć u lečenju. Preporučuju se šetnje, brzo hodanje ili trčanje, vožnja bicikla, plivanje, sportske aktivnosti, a fizička aktivnost deluje povolјno posebno na osobe sa dijabetesom.

LOZNICA (24.05.2018) – Nedostatak fizičke aktivnosti je faktor rizika za pojavu hroničnih nezaraznih bolesti, a prema oceni stručnjaka, razlog za to je sve češći „sedeći“ način obavlјanja posla zbog čega je u Srbiji, prema najnovijim istraživanjima, čak 43 odsto stanovnika fizički neaktivno.

Kako je za „Loznički nedelјnik“ rekao dr Darko Tešmanović, šef Službe patronaže Doma zdravlјa, fizička aktivnost je značajna prevencija, ali u pojedinim situacijama i pomoć u lečenju nekih obolјenja.

– Kako je i Hipokrat pomenuo, kretanje je najbolјi lek za čoveka, pa preporučujemo sve aktivnosti počev od šetnje, brzog hodanja ili trčanja, do vožnje bicikla, plivanja, sportskih aktivnosti… Sve to povolјno utiče na organizam, pa i u slučaju obolјenja kakvo je dijabetes jer smanjuje potrebu za insulinom – naveo je Tešmanović.

Dodao je i zapažanja da fizička aktivnost može značajno da predupredi demenciju i Alchajmerovu bolest, srčana obolјenja, da smanji mogućnost gojaznosti i masnoća u krvi i omogući bolјu kontrolu krvnog pritiska, pobolјša raspoloženje i opšte mentalno stanje.

– Fizička aktivnost deluje povolјno posebno na osobe sa dijabetesom, kojih je u Srbiji blizu jedan milion, pa je cilј preventivnih akcija Doma zdravlјa otkrivanje obolјenja kod osoba koje još nisu registrovane, kako bi što pre počele sa lečenjem – rekao je dr Miloš Radojčić iz Savetovališta za dijabetes.

Autor: Draga Prokopić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju.