ZDRAVSTVO: O RESPIRATORNIM INFEKCIJAMA U ZIMSKOM PERIODU

U slučaju prehlade ne daje se antibiotska terapija, već simptomatska. Posebnim načinom ponašanja simptomi prehlade se mogu ublažiti ili se oboljenje može izbeći.

LOZNICA (24. januar 2019) – Česte prehlade i infekcije slične gripu uobičajene su u ovo doba godine, posebno ako se tokom praznika duže boravi u zatvorenom prostoru, što pogoduje širenju virusa i bakterija.

Lekari podsećaju da su u ovom periodu najčešće obične prehlade ili nazebi, koji nemaju neki značajniji uticaj na imunitet, pa se tokom zime oboljenje može javiti više puta kod jedne osobe.

– Respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva karakteristične za prehladu praćene su kijavicom i curenjem iz nosa, a ređe nekim opštim simptomima, poput glavobolje, umora ili subfebrilnosti, jer se telesna temperatura uglavnom kreće u rasponu 37-38 – rekao je za „Loznički nedeljnik“ šef Polivalentne patronaže Doma zdravlja dr Darko Tešmanović.

Darko Tešmanović. Foto: TV Lotel

Uz napomenu da prehlada prolazi za sedam dana, Tešmanović je naglasio da se u tom slučaju ne daje antibiotska terapija, već simptomatska, pa se koriste lekovi koji se nabavljaju bez recepta, najčešće za snižavanje temperature, protiv eventualnih bolova i kapi za nos.

Posebnim načinom ponašanja simptomi prehlade se mogu ublažiti ili se oboljenje može izbeći, a preventivne mere obuhvataju higijenu ruku i lica, redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi, odgovarajuću ishranu i dovoljno sna, kao i boravak na čistom vazduhu.

– Virus gripa izaziva mnogo jače simptome u odnosu na prehladu, počev od visoke temperature, upornog kašlja, bolnog ždrela, uvećanih krajnika, jačih glavobolja i bolova u mišićima, mučnine, povraćanja… – naveo je on.

– Iako je oboljenje skoncentrisano na gornje disajne puteve, simptomi bolesti manifestuju se na celom telu – upozorio je Tešmanović, uz poseban naglasak da je najbolja preventivna mera za sprečavanje gripa – vakcinacija.

I prehlada i grip, kao virusna oboljenja, mogu preći u bakterijske infekcije, najčešće sinusa, srednjeg uha i pluća, nadovezujući se na oslabljen imunitet, posebno kod osoba sa hroničnim bolestima.

Autor: Draga Prokopić