Dragana Zorbić na svakodnevnom poslu. Foto: TV Lotel

ŽIVOT NA SELU: ŽENA USPEŠNA U STOČARSKOM POSLU

Dragana Zorbić iz Čokešine uz pomoć supruga i tri kćerke veoma uspešno vodi farmu svinja. U tovu ponekad bude i više od 300 životinja, a najveći deo posla Zorbićeva obavlja sama.

LOZNICA (8. novembar 2018) – Ako ne jedinstvena, onda je Dragana Zorbić sigurno jedna od malobrojnih žena u našem okruženju koja vodi farmu svinja, a budući da je rođena u porodici koja se u Mačvi bavi svinjarstvom, smatra da je njeno opredeljenje sasvim normalno tim pre što je reč o poslu koji zna i voli.

– Bez supruga sigurno ne bih uspela, ali kako je on često odsutan, jer ponekad radi u inostranstvu, svu brigu o farmi prepustio je meni – kaže naša sagovornica, mlada žena kojoj ne manjka ni snage ni energije prilikom obavljanja najtežih fizičkih poslova.

Dragana Zorbić. Foto: TV Lotel

– Rad sa krmačama i prasićima izuzetno je težak. To su najosetljivije kategorije svinja koje traže izuzetnu negu i hranu i sve to morate da im date na vreme. I tako svaki dan tokom cele godine, bez pauze. Morate neprekidno da pratite svaku njihovu fazu i promenu – objasnila je Zorbićeva.

Smatra da je pored ljubavi za uspešnost u ovom poslu bitna i saradnja sa stručnim licima i posebno ističe značaj takve pomoći koju je dobila od inženjerke za stočarstvo iz „Poljosaveta“ u Loznici Gordane Vujaklije budući da je, kako je naglasila, zahvaljujući njenim savetima ostavrila bolje rezultate na farmi.

Stručni savetnik lozničkog “Poljosaveta” Gordana Vujaklija (druga zdesna) sa članovima porodice Zorbić. Foto: Redakcija

Hranu za životinje obezbeđuju sa sopstvenih njiva. Trenutno su na farmi 34 krmače rase veliki jorkšir i 250 grla u tovu koja predaje otkupnim stanicama, a krmače prodaje i kao priplodni materijal, a to je možda i najzahtevniji deo posla.

– Od izuzetne je važnosti da takve svinje budu zdrave, da su vakcinisane na vreme i da daju kvalitetno potomstvo. Sve to traži mnogo rada i odricanja jer ja radim bukvalno sve poslove oko njih od pripusta, preko vakcinisanja do samog prašenja – ističe Zorbićeva.

Budući da je u tom poslu „od malih nogu“, zna koliko je težak i odgovoran, a ponekad i veoma neisplativ, kada u nekim godinama otkupna cena svinja ne pokrije ni osnovne troškove proizvodnje. I pored toga, ona ne razmišlja da odustane od posla koji voli.

Kako je rekla, veoma često se i sama zapita kako sve stigne da uradi na vreme, jer pored posla na farmi, Zorbićeva je i majka i domaćica, ali volja da svojim ćerkama obezbedi dobre uslove za život i srećno detinjstvo, kao i ljubav prema ovom poslu, daju joj snagu da napreduje.

Anđela već odlučila da se posveti veterini. Foto: Redakcija

Ljubav prema životinjama prenela je i na svoje tri kćerke Katarinu, Anđelu i Dunju, koje joj u većini slučajeva pomažu na farmi, ali i u drugim kućnim poslovima. Anđela toliko voli životinje da sa samo 12 godina ima sopstveno stado ovaca.

Autor: Jelena Gajić Đokić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.