Фото: ТВ Лотел / Црвени крст

ДАРИВАЊЕ И ХУМАНОСТ ОБЕЛЕЖЈА РАДА ОРГАНИЗАЦИЈЕ 

ЛОЗНИЦА (16. мај 2024) – Лознички Црвени крст свечано и радно обележио је од 8. до 15. маја Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као и Недељу Црвеног крста под слоганом „Сачувајмо хуманост”. Циљ кампање био је да повеже људе кроз једноставна дела хуманости, да их позове и подсети да могу својим гестом, делом, добром вољом учинити свет хуманијим и бољим местом за живот и уједно се осећати испуњено.

Фото: ТВ Лотел / Црвени крст

У Недељи Црвеног крста, која је трајала до 15. маја, Црвени крст (ЦК) Лознице реализовао је низ активности у којима су били ангажовани сви  активисти, теренске службе, волонтери, као и сви они људи који сарађују са овом хуманитарном организацијом, рекла је новинарима секретар ЦК у Лозници Зорка Владић.

– На Светски дан ЦК, 8. маја, имали смо свечану седницу Скупштине Црвеног крста и било је драго видети лица дугогодишњих волонтера и сарадника, које познајемо, што се каже, од малих ногу, од основне школе када су постали наши волонтери, па су се развијали и расли са нама, данас су то људи на одговорним радним местима, одрасли, породични људи, али и даље су нам верни, и даље промовишу идеје и принципе ЦК и, наравно, раде заједно са нама. Ту су били и млади волонтери, који су такође одржали састанак теренске јединице и припремали се за активности у наредном периоду – истакла је Владићева и додала да је тог дана започела и  акција „Беби пакет“, која се реализује у сарадњи са лозничким породилиштем.

– Већ имамо бебе које су рођене у Недељи ЦК, од 8. до 15. маја, а ЦК је припремио лепе пакете добродошлице које ћемо уручити свим породиљама, а оне ће се на основу тих честитки јавити нама, тако да на крају Недеље ЦК, када будемо имали тачан податак колико имамо беба, договорићемо се око уручивања тих поклона и пакета – навела је Владићева и додала да је одржана и свечаност за добровољне даваоце крви.

Фото: ТВ Лотел

– Ми смо за 19 вишеструких добровољних давалаца крви који су крв дали више од 40 пута уприличили свечаност захваљујући средствима из буџета града Лознице и за њих смо припремили поклоне, сви су  добили ручне часовнике за тај велики јубилеј за 40 и више пута дату крв. У петак смо имали и пријем за наше мале волонтере (…), који такође раде на промоцији добровољног давалаштва крви и који су у оквиру литерарног и ликовног конкурса „Крв живот значи“ постигли значајне резултате и проглашени за победнике – истакла је секретарка ЦК.

– У Недељи ЦК у циљу обележавања 11. маја, који је Национални дан добровољних давалаца крви, одржана је и редовна акција четвртком у Вуковом дому културе и 13, 14. и 15. маја такође смо имали активности како у лозничким основним школама са подмлатком, тако и посету Дому за децу у Бањи Ковиљачи и Дневном центру „Сунце“ за децу са посебним потребама, затим и такмичење екипа прве помоћи, као и квиз знања за наше најмлађе, ученике трећег разреда, квиз „Шта знаш о Црвеном крсту“ – закључила је Владићева.

Аутор: Светлана Илић