Фото: Сунчана река / Редакција

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „ДОБРИНКА БИБА МИРКОВИЋ – ЛИЧНОСТ ЛОЗНИЦЕ ЗА ПОНОС“

ЛОЗНИЦА (17. октобар 2024) – Награда је додељена седми пут заредом, а састоји се од Повеље, коју је породица Мирковић уручила добитници, и од новчаног износа од 1.000 евра, који је Тамара Вучић одмах даровала за лечење младог суграђанина Данила Петровића. Добитница је нагласила да награда за њу представља велику част, те да је посебно емотивно доживела то што се у њој наводи да је „понос и чедо свог родног краја“.

Фото: Сунчана река / Редакција

Етно-село „Сунчана река“ и ове године прогласила је лауреата награде „Добринка Биба Мирковић – Личност Лознице за понос“, која је додељена седму годину заредом у овом туристичко-угоститељском комплексу. Добитник овогодишњег признања је прва дама Србије, госпођа Тамара Вучић, рођена Лозничанка.

Супруга председника Александра Вучића је том приликом истакла да ово признање за њу представља огромну част и има посебну важност из више разлога, првенствено јер долази од њених Лозничана, потом што на њему стоји име једне даме, а посебно емотивно је доживела, како је навела, то што награда истиче понос и  што је у њеном образложењу названа чедом родног краја и Србије.

– Ова награда пре свега долази од мојих, ја сам сада заиста међу својима и то је нешто што за сваког човека и у приватном и у професионалном смислу као подршка значи немерљиво много. Када сам добила информацију да ћу бити овогодишњи лауреат ове награде, помислила сам како је ово друга награда од мојих Лозничана, што значи да радим нешто добро и да сам на добром путу. Мислим да су награде због тога и важне, да вас натерају да на тренутак застанете, да се осврнете и да некако анализирате свој рад. Оне доносе тај један моменат у времену када заиста осмотрите шта сте све радили. Ту има како успона, тако и падова, али када схватите да све радите из срца и добре намере, онда и неуспех некако прође поред вас и не погоди вас. Зато се увек трудим да у сваком тренутку дам свој максимум, да све радим отвореног срца, чистог ума и да увек прикажем најбољи део и нас Срба, али и нас Лозничана, како у земљи, тако у иностранству – рекла је Вучићева.

Фото: Сунчана река

Истичући колико је радује ово признање због чињенице да уз њу стоји име једне даме, али и због тога што је названа чедном родног краја, добитница је поручила да не постоји ништа лепше и важније од тога бити пре свега „чедо и понос својих родитеља који су својим присуством употпунили ово вече, али и чедо и понос свога краја“.

– Од срца вам хвала на овој вечери и желим вам да све у животу што радите радите са добром намером, јер једино тако можемо да дамо свој допринос за победу добра и једино тако можемо да дамо свој допринос да нам будућност буде добра – закључила је Тамара Вучић.

За добијање овог престижног признања у обзир долазе Лозничани који живе у родном крају, али и у земљи и расејању, а који су остварили велике домете у области јавног и друштвеног живота, уметности, науке и културе, чиме су оставили велики траг и дали допринос својој земљи и роду, а истовремено на најбољи начин промовисали Лозницу, Јадар и Вуков завичај.

Фото: Сунчана река

Од тридесет девет кандидата које су предложили појединци, организације, групе, друштва и институције у ужем избору нашло се њих четрнаест, а међу њима и Тамара Вучић, која је препозната као остварена личност у многим областима, од медија, дипломатије, до хуманитарног и културног рада, те да на најбољи начин представља свој родни крај. Награда се састоји од Повеље, коју је породица Мирковић уручила Тамари Вучић, а новчани износ од 1.000 евра добитница је одмах даровала за лечење младог суграђанина Данила Петровића.

Фото: Редакција

Подсетимо, први добитник овог ласкавог признања био је професор др Светислав Света Божић, чувени српски композитор, затим маратонац Александар Кикановић, професорка Слободанка Боба Милановић, боксерски шампион Милан Аћимовић, новинарка Зорица Вишњић, а прошлогодишњи добитник био је Милутин Поповић Захар, цењени композитор и виолиниста.

Аутор: Јелена Радовановић