Фото: ТВ Лотел

ДРУЖЕЊЕ ЉУБИТЕЉА ПРИРОДЕ И ГЉИВА У БАЊИ КОВИЉАЧИ

ЛОЗНИЦА (17. октобар 2024) – Бања Ковиљача је била домаћин 27. Изложбе гљива, на којој је било изложено 210 детерминисаних врста гљива нађених на теренима Подриња. Изложбу на отвореном пратио је богат културно-уметнички програм, сврставајући је међу најпосећеније и најомиљеније манифестације.

Фото: ТВ Лотел

Гљиварско друштво (ГД) „Љубомир Вуксановић Барле“ из Бање Ковиљаче приредило је протеклог викенда у том чувеном  балнеолошком и туристичком центру 27. Изложбу гљива, традиционалну привредно-туристичку манифестацију, на којој је било изложено 210 детерминисаних врста гљива које су гљивари прикупљали на теренима Подриња.

Лепо време протеклог викенда је било идеално за промоцију плодова природе на отвореном недалеко од Кур-салона у надалеко чувеном парку Бање Ковиљаче, која је и ове године привукла пажњу многобројних посетилаца који су имали прилику да се уз помоћ стручњака упознају и едукују о шароликом свету гљива, њиховом значају, добробитима, али и опасностима које оне носе са собом.

Председница ГД „Љубомир Вуксановић Барле“ Драгица Зарић изразила је велико задовољство бројношћу нађених врста гљива с обзиром на то да је иза нас дуг сушни период који не погодује њиховом расту.

Фото: ТВ Лотел

– Какво је било ово лето, са великим сушама, три месеца киша није пала на неким местима, ми смо задовољни. У последње време било је падавина, па су гљиве тек сада кренуле. Очекујемо да ће оне за десетак дана „букнути“ и да ћемо имати праву експанзију. И ове године стигли су нам бројни гости из целе Србије и они су презадовољни, ишли су са нама на терене Тршића, Икона, Радаљске бање, Гучева, Троноше, Манастирских шума и вратили су се са пуним корпама гљива. Веома лепе примерке нашли смо и у бањском парку, који је препун гљива и ту смо нашли неке гљиве које се ретко налазе – рекла је Зарићева за „Лознички недељник“.

Навела је да су ове године у Ковиљачу дошли чланови дванаест друштава из читаве Србије: Новог Сада, Панчева, Власотинца, Сремске Митровице, Ниша и других места. Како каже, људи воле да долазе у наш крај зато што овде има пуно гљива и додаје да када неко уђе у свет гљива из њега више не излази.

У прилог томе сведочи и најмлађи  гљивар, тринаестогодишњи Срђан Блануша из Београда, члан гљиварског друштва из Новог Сада.

Фото: ТВ Лотел

Срђан каже да је још као сасвим мали дечак заволео гљиве и почео да их изучава.

– Једна моја бака је имала књиге о гљивама, друга је живела на селу и онда бих те књиге прелиставао и изучавао, а када дођем у село, онда бих тражио те гљиве. Како је та љубав расла, дошао сам 2019. године на изложбу гљива на Фрушку гору, где је било ГД из Бање Ковиљаче.

Са њима сам провео цео дан, учили су ме о гљивама, а следеће године, са навршених девет година, ту сам положио за гљивара и сада идем скоро на сваку изложбу. У новембру ћу на Фрушкој гори полагати за детерминатора гљива, тако да, ето, учим, а најбоље се учи на овим скуповима – каже Срђан, који је, осим помоћи у детерминацији пронађених гљива уочи изложбе, цео дан одговарао на бројна питања посетилаца и едуковао их о свему што их је интересовало о овим корисним и још увек тајанственим плодовима природе.

Најмлађи гљивар у Србији појаснио нам је и разлику између гљивара и детерминатора, рекавши да гљивар треба да зна 64 врста гљива, а детерминатор преко 200-300 врста заједно са родовима, градиво је обимније, а потребно је знати и микроскопију.

Срђан за сада познаје преко стотину врста гљива, а изложба гљива у Бањи Ковиљачи му је, како каже, једна од најомиљенијих јер на њој увек има највећи број врста.

Ментор Миколошког гљиварског савеза Србије и детерминатор гљива из ГД „Нови Сад“ Стеван Балубан на изложбе гљива у Бању Ковиљачу долази петнаестак година.

Фото: ТВ Лотел

За овогодишње „стање на терену“ каже да су се након сушног лета нагло појавиле уобичајене врсте за јесен, али је, како је истакао, било и доста отровних врста гљива попут мухара, зелених пупавки.

Према његовим речима, нађено је доста сунчаница, које су биле убедљиво најбројније, потом великих пухара, као и много малих, ситних гљива из рода Mycena.

– Није било великих изненађења, била је велика суша, дошле су добре кише, добра температура и све је то одлучило да изађе и покаже своје лепо лице. Овде се десило нешто чудно: ранијих година на овим манифестацијама цели брегови су обрасли црним трубама и лисичаркама. Ове године нисмо нашли ни једну црну трубу ни једну лисичарку; нашли смо ненормалну количину заводница и сматрам да ће се црне трубе и лисичарке појавити тек за недељу дана – каже наш саговорник који нам је изнео и своје мишљење о лековитим гљивама.

– Све гљиве су лековите, све оне имају неке полисахариде који могу да вам помогну у одржавању здравља. Нисам склон да мислим како гљиве треба да једете када сте болесни, треба да их једете када сте здрави да не будете болесни – поручио је овај врсни познавалац света фунгија.

Током целог дана посетиоци су разгледали изложене гљиве, постављали питања гљиварима, фотографисали их и размењивали искуства у познавању одређених врста.

Рекорд досадашњих изложби је 345 нађених врста гљива.

Након изложбе љубитељима гљива на располагању је био и чувени гулаш од гљива, такозвани гљиваш, који чланови друштва справљају сваке године по посебној рецептури.

Изложбу је пратио и богат културно-уметнички програм приређен на бини у централном парку са наступом мажореткиња, фолклорних ансамбала, маскота, едукативних радионица, а посетиоци су били у прилици да разгледају и пазаре на етно-базару за шта се побринула Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ), која је суорганизатор манифестације.

Директорка ТОГЛ Снежана Перић је рекла да Град Лозница пружа током читаве године огромну подршку раду ГД, које има много активности, промовише наш град, наступа на разним манифестацијама ван Лознице, а круна њиховог целогодишњег рада је Изложба гљива.

Фото: ТВ Лотел

– Поносни смо, то је огромна традиција од 27 година и сваке године је манифестација све богатија. Када је туризам у питању, то има посебан значај јер данас туристе највише интересује гастрономија, природа, а управо чланови овог друштва о томе имају пуно да кажу – казала је.

– Гости се пуно задржавају око изложбе и имају разна питања за наше „шумске људе“, како их зовемо из миља. За ове гљиве волимо да кажемо да су то „краљевске гљиве“ јер наша Бања Ковиљача и околина пружају могућност да наберу огроман избор гљива и могу да кажем са поносом да, путујући по Србији и сарађујући са другим колегама из туристичких организација, да они праве најбогатију и најразноврснију изложбу у Бањи Ковиљачи – рекла је Перићева.

ГД „Љубомир Вуксановић Барле“ једно је од најстаријих друштава у Србији, а пре пет година постало члан Миколошког гљиварског савеза Србије.

Основано је 1997. године и броји око педесетак чланова, од којих је тридесет активно. За сада три члана имају сертификате са звањем гљивара издатим од Научне комисије МГСС, а интересовања за усавршавањем има доста.

Изложба гљива одржана је уз подршку Туристичке организације и Града Лознице.

Аутор: Сања Димитрић нешић