Фото: ТВ Лотел

КОРАК ДАЉЕ И ВИШЕ ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ И КУЛТУРУ

ЛОЗНИЦА (16. мај 2024) – Зимска школа музике у Бањи Ковиљачи унапређује културну понуду лозничког краја

Први „Гуарнери фест“ – међународни фестивал гудача у Бањи Ковиљачи одржан је 2022. године уз свесрдно ангажовање оснивача Зимске школе музике проф. виолине др Владимира Марковића и његове колегинице пијанисткиње проф. клавира мр Јулијане Шуловић. Огромну подршку и помоћ у многим сегментима организације тог фестивала пружила је компанија „Рио Тинто“, а план и замисао је да добра сарадња буде настављена и кроз реализацију другог „Гуарнери феста“ који ће, како је планирано, бити одржан идуће године.

Фото: ТВ Лотел

Пре две и по деценије у Бањи Ковиљачи је са радом почела Зимска школа музике са идејом да се талентованим ученицима и студентима омогуће додатне припреме за учешће на концертима, такмичењима и кроз својеврсне музичке сусрете допринесе развоју њиховог потенцијала мимо школског програма, али и значајно унапреди културна понуда лозничкој краја.

Школу је покренуо реномирани професор виолине др Владимир Марковић 1999. године, а од 2008. придружила му се и пијанисткиња, професорка клавира магистар Јулијана Шуловић.

Заједничким трудом, психолошким радом и залагањем остварили су завидне резултате, а круна њиховог вишегодишњег ангажовања било је покретање „Гуарнери феста“ – Међународног фестивала гудача у мају 2022. године који је окупио више од стотину младих гудача Балкана.

Фестивал је тада добио огромну подршку и помоћ компаније „Рио Тинто“ чији представници су, и сами опредељени за интензиван локални развој у многим сферама у Лозници, препознали значај таквог пројекта и могућности које отвара и нуди.

„Намера нам је била да направимо нешто што до сада није постојало у нашој земљи, а главни циљ да покушамо да задржимо наше музичке таленте да не напуштају земљу. Захваљујући пријатељима, сарадницима и донаторима који су нам изашли у сусрет омогућено нам је да улажемо у таленат и у културу Србије на овим просторима, као и да додатно мотивишемо нашу децу да наставе да се баве оним што воле, а то је музика“, рекао је оснивач „Гуарнери феста“ Марковић.

Фото: ТВ Лотел

„Посебна мотивација за децу била је што смо почели интензивније да организујемо концерте, јер без обзира на то што се трудимо да сваком од њих дамо индивидуалну помоћ у стицању и надоградњи њиховог музичког знања, њима је неопходно и изузетно лепо и корисно када направе један искорак и појаве се на сцени. Наш посао је да делимо музику и емоције“, додала је мр Шуловић.

Кроз зимску школу музике до сада је прошло више од хиљаду учесника, а „Гуарнери фест“ био је степеница више.

„Овде се осећамо као код куће и осетили смо потребу да тој кући допринесемо нечим већим и лепшим поготово због капацитета који нуди „Кур салон“ где организујемо своје активности, а који даје посебну чаролију и посебну димензију нашем деловању“, истакла је Шуловићева.

Фото: ТВ Лотел

Први „Гуарнери фест“ окупио је око 130 учесника – виолиниста, виолиста, виолончелиста и контрабасиста из читавог Балкана, а идуће године, како је замишљено, биће организован други „Гуарнери фест – Опен Балкан фестивал“ који ће проширити обухват учесника.

„Замисао је да следеће године ангажујемо и професионални оркестар који ће најбоље и најталентованије такмичаре, у финалној фази фестивала, пратити у њиховим наступима, што ће за ту децу бити велики доживљај“, нагласио је др Марковић.

Организација догађаја је захтеван и обиман посао, јер ће идуће године елиминаторне фазе такмичења бити организоване на локалу, у свакој држави из које су учесници, а њихов жири бираће најбоље који ће своје умеће представити у финалу у Бањи Ковиљачи.

Како су наши саговорници истакли ништа од наведеног не би било могуће реализовати нити планирати да нису постојали људи добре воље, велики пријатељи који су им пружили безрезервну подршку.

На првом месту од великог значаја била је подршка и лепа реч директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ Александра Јокића који је одмах на почетку препознао значај њихових активности и омогућио им да задрже свој континуитет и стекну традицију.

„Још већу подршку и подстрек дала нам је компанија „Рио Тинто“. С обзиром да је реч о великој компанија, сразмерно својој моћи она је била и најдоминантнија у пружању помоћи“, рекла је Шуловићева.

Кроз програм донација намењених локалном економском развоју „Рио Тинто“ је обезбедио средства за финансирање хонорара за професионални оркестар, за њихов превоз и смештај, финансирање хонорара за жири, диплома, медаља, награда од којих је највреднија ручно рађен мајсторски инструмент, али и средства за куповину делова за инструменте, средства за набавку полуконцертног клавира за потребе такмичења.

Фото: Приватна колекција

„Презадовољни смо том сарадњом и велико хвала за то што су имали слуха да помогну наш пројекат и генерално културу. Хвала што су препознали нашу мисију да радимо искључиво за младе и нашу намеру да не дозволимо тој младости да напушта наше просторе, већ да се заједно боримо да култура остаје у Србији“, сагласни су др Марковић и мр Шуловић.

Компанија „Рио Тинто“ активно је помогла и организацију и припрему другог „Гуарнери феста“ прошле године који је требао бити одржан у Крупњу, али због немилих, трагичних догађаја који су потресли читаву Србију и регион (масовно убиство у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и незапамћени масакр у Малом Орашју и Дубони) тај фестивал је отказан.

Како су навели, у септембру ће аплицирати за нови програм донација са намером да други „Гуарнери фест – Опен Балкан фестивал“ идуће године буде организован на значајно вишем нивоу од првог.

У том смислу намера је да покушамо да се у сарадњи са компанијом „Рио Тинто“ обезбеди куповина полуконцертног клавира за „Кур салон“ који ће омогућити не само једноставнију реализацију њихових активности, већ и то да Кур салон постане званична концертна сала где ће многи гостујући врхунски пијанисти пожелети да дођу управо у Бању Ковиљачу и у прелепом амбијенту приреде концерте за све наше суграђане.

„Трудимо се да деца буду срећна, да потпуно доживе ову професију и да кроз учешће на нашем фестивалу поставе темеље за своју будућу музичку каријеру и створе дивне успомене. Када је реч о сарадњи са компанијом „Рио Тинто“ свакако желимо њен наставак. До сада су нам били темељ и подршка и надамо се да ће тако бити и убудуће. Јако је битно што имају слуха за нас, за наше потребе, за културно уздизање овог краја, а када будемо направили нови пројекат прецизираћемо са њима у ком смеру је могуће да тече даља сарадња“, закључио је др Марковић.

Комерцијални садржај