
МАГИЈА ФРАНЦУСКЕ КУХИЊЕ СТИЖЕ У НАШ ГРАД
ЛОЗНИЦА (24. септембар 2025) – Кристијан Тетедоа, шеф Мишленове кухиње и председник Мишленових кувара у Француској, познат као „најбољи од најбољих“ и некадашњи лични кувар француског председника, као и кувар бројних светских државника укључујући и председника Србије Александра Вучића, посетио Лозницу. Повод посете била је обука нових кадрова за рад у ресторану „Монели“, који ће ускоро бити отворен у пешачкој зони, у Улици Јована Цвијића.
Један од најпризнатијих светских кувара, шеф Мишленове кухиње Кристијан Тетедоа, носилац престижне титуле „најбољи од најбољих“, недавно је боравио у Лозници, где се у Фабрици кондиторских производа „Нели“ састао са власником компаније Митром Обрадовићем, а повод посете била је обука нових кадрова за рад у ресторану „Монели“ (Monelly), који ће ускоро бити отворен у Улици Јована Цвијића, на шеталишту у пешачкој зони, у центру Лознице.
Током своје богате каријере, Тетедоа је био лични кувар француског председника, а припремао је оброке и за бројне друге државне званичнике, укључујући и председника Србије Александра Вучића. У склопу посете, Тетедоа је обишао производне погоне „Нелија“ и одржао обуку за тим српских кувара који ће радити у новом ресторану. Како је истакао, циљ му је да своје богато искуство пренесе на нове генерације, те да подржи развој гастрономије у овом делу Србије.

Фото: ТВ Лотел
– Ово је трећи пут да боравим у Србији. Током прве посете имао сам част да кувам за председника Србије Александра Вучића. Други пут сам радио у београдским ресторанима, где сам обучавао ваше људе како да припремају француске специјалитете. Разлог мог трећег доласка у Србију, односно у Лозницу, јесте сарадња на отварању ресторана „Монели“, где ћу обучавати ваше куваре и представити им основе француске гастрономије – рекао је чувени француски кувар.
Он је истакао да је током посете имао прилику да проба чоколаду „Нели Дубаи“, која га је пријатно изненадила. – Открио сам нешто ново и заиста врло укусно.Чоколада је предивна, заиста ми се допада – нагласио је Тетедоа.
На питање да ли се и колико разликују француска и српска кухиња, као и које су њихове сличности, Тетедоа је истакао да је српска кухиња изузетно добра и укусна, и да између две гастрономије постоји много сличности. Како је навео, разлика је у томе што се у Француској данас посебна пажња посвећује начину сервирања и визуелној презентације хране.
Ресторан „Монели“, чији кувари тренутно пролазе специјализовану обуку, ускоро ће бити отворен у нашем граду, у модерно опремљеном простору, на 400 метара квадратних, а својим гостима понудиће богат асортиман специјалитета по приступачним ценама. Поред српске, гостима ће бити доступна италијанска, француска, руска кухиња са чувеном боршч чорбом, као и дани посвећени истарским јелима од свеже морске рибе.

Фото: ТВ Лотел
– Када сам направио зграду у пешачкој зони, пожелео сам да у њој отворим врхунски ресторан. Захваљујући брзој саобраћајници која повезује Лозницу са другим градовима, све нам је постало ближе. Замолио сам пријатеља Стива да доведе Кристијана Тетедоа, човека који је кувао за председника Француске и друге светске званичнике, како би помогао нашим куварима да напредују. Такође, он је великодушно обећао да ће их одвести у Француску на једномесечну обуку. У знак захвалности, у оквиру ресторана „Монели“, између осталог, отворићемо посебан кутак посвећен француској кухињи – рекао је власник Фабрике кондиторских производа „Нели“ и ресторана „Монели“ Митар Обрадовић.
Како је додао, простор ће обухватати и ексклузивни део намењен пословним састанцима и видео конференцијама, док ће гости имати прилику да прате припрему јела у отвореној кухињи кроз стаклену преграду.
Посебан део биће чоко-кафе зона, идеално место за предах уз кафу, француске кроасане, палачинке, вафле и јединствене посластице са „Дубаи“ чоколадом и пистаћима.
Према његовим речима, отварање ресторана очекује се 9. октобра.
– Оно што нам је веома важно јесте да цене буду приступачне, да се не разликују у односу на цене у другим лозничким ресторанима, како би свако могао да приушти уживање у врхунским специјалитетима. Велика ми је част што је у Лозницу стигао Кристијан Тетедоа. Част је угостити таквог човека, а још већа што је овде да обучава наше куваре и пренесе им своје знање и искуство – закључио је Обрадовић.

Фото: ТВ Лотел
Састанку су присуствовали и власник француске компаније „Кандис“ („Kandis“), чији годишњи промет износи око 400 милиона евра, Стив Дентон, као и генерални директор „Kандиса“ за Балкан, Миливоје Тришић, а који заједно раде на развоју пројекта о чоколади у сарадњи са компанијом „Нели“.
Иначе, Дентонова ћерка, Нел, ускоро ће добити српско држављанство и представљаће Србију на Олимпијским играма 2030. у Паризу у уметничком клизању, чиме ће постати прва представница наше земље у тој дисциплини.
Дентон је такође активан члан кулинарске асоцијације у Француској, коју је основао заједно са сарадницима, а на чијем челу је познати шеф Кристијан Тетедоа. На састанку је наглашено да је циљ да се „магични спој“ Србије и Француске настави кроз спорт, културу, бизнис и наравно, гастрономију.
Аутор: Јелена Радовановић