НЕЗАДОВОЉНИ ПРЕТЕ БЛОКАДОМ САОБРАЋАЈНИЦА

ЛОЗНИЦА (17. октобар 2024) – Народна скупштина није прихватила предлог опозиције да се забрани истраживање и експлоатација бора и литијума

Уместо аргумената науке и струке превладале су произвољности, што је расправу каткад чинило неодољиво сличном дијалогу глувих. По завршетку четвородневне расправе, предлог опозиције подржао је мањи број посланика од броја оних који су поднели предлог – за су гласала 84 посланика, док се 128 изјаснило против.

После четвородневне расправе у Народној скупштини Србије одржане на првој седници редовног јесењег заседања на тражење 86 посланика из свих опозиционих партија и самосталних посланика, скуштинска већина није прихватила предложене измене Закона о рударству и геолошким истраживањима, односно забрану истраживања и експлоатације бора и литијума, а уважен је раније изражен став опозиције и на седницу није позван председник Србије Александар Вучић.

Како је показала прошлонедељна дебата, у наступима предлагача, насупрот разумном очекивању добронамерних, уместо аргумената науке и струке превладале су произвољности, што је расправу каткад чинило неодољиво сличном дијалогу глувих, а неретко и пресипању из шупљег у празно, уз оцене и судове чији су темељи засновани на премисама својственим теоријама завере, што је још како вешто користила владајућа већина „наводећи воду на своју згоду“.

По завршетку расправе, предлог опозиције подржао је мањи број посланика од броја оних који су поднели предлог – за су гласала 84 посланика, док се 128 изјаснило против.

Према ранијем објашњењу, поднети захтев је противуставан, тако да није ни требало да се нађе пред посланицима, али је стављен на дневни ред одлуком скуштинске већине да би, речено је, грађани видели како јединствену прилику, какву представља литијум као потенцијално својеврстан технолошки и економски основ могућности за развој и будућност наше земље, виде опозиционе странке које су против прозводње те критичне сировине у Србији.

Као што су наши највиши државни званичници до сада више пута истицали, и на скупштинском заседању је наглашено да одлука о литијуму неће бити коначна за око две године будући да ће приближно толико времена бити потребно да се заврше процене утицаја на животну средину и еколошке студије „Рио Тинта“.

Предлог закона о забрани истраживања и експлоатације бора и литијума супротан је уставним начелима, економским и стратешким интересима, оценила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

„Ми смо више дана објашњавали зашто је предлог супротан уставним начелима, економским и стратешким интересима и да се ништа неће дешавати барем две године у просеку, док се релевантне студије не заврше, о процени утицаја на животну средину, пројектно-техничке документације, ништа се неће дешавати док се не потврди да је то безбедно за околину и грађане“, истакла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је указала да су изнете информације у предлогу закона, које говоре о сумпорној киселини и утицају на пољопривреду, нетачне и демантоване од оних који су цитирани у том предлогу закона.

„Председник је у Малом Зворнику позвао све стручњаке да се укључе и помогну и буду део пројектних тимова, да раде по савести и професионалности, да имамо добру јавну дебату. У 21. веку технологија је толико развијена да можемо доћи до најбољих решења уколико скренемо пажњу која су то решења, а не априори да нешто не може, поготово да се не износе нетачни подаци“, рекла је Ђедовић Хандановић у петак за РТС, а пренео је Танјуг.

По завршетку прве седнице, испред здања Народне скупштине, представници еколошких удружења и опозиционих странака су најавили су да ће због тога што њихов предлог није добио парламенатрну подршку већ ове седмице организовати протесте и  блокирање саобраћајница, најпре у Лозници, а потом и широм Србије.

Аутор: Владимир Елез