Фото: ТВ Лотел

ПРАЗНИК МЛАДОСТИ, ЛЕПОТЕ, ИГРЕ И ПЕСМЕ

ЛОЗНИЦА (6. јун 2024) – Лознички матуранти дефилеом градским улицама и матурским прославама обележили завршетак средњошколског образовања

Ученици завршних разреда лозничких средњих школа шетњом градским улицама обележили завршетак наставе. Локална самоуправа по први пут финансирала прослављање матурских вечери за 840 матураната.

Фото: ТВ Лотел

Матуранти четири средње школе у Лозници у претходим данима окончали су часове редовне наставе, а својом младошћу и осмесима током традиционалног дефилеа и прослава матурских вечери испунили су наш град лепотом, игром и песмом.

Ученици завршних разреда Гимназије „Вук Караџић“, Средње економске школе, Техничке школе и Средње школе (СШ) „Свети Сава“, под паролом „Учим + знам = вредим“, прошетали су градским улицама и на тај начин обележили завршетак средњошколског образовања.

Фото: ТВ Лотел

– Енергија коју сада видимо овде само говори да је ово привремени завршетак једног циклуса образовања и крај једног је свакако наговештај новог почетка образовања, који, у овом моменту вам се не чини, увек буде и бољи и лепши – казао је члан Градског већа Љубинко Ђокић обраћајући се матурантима.

Фото: ТВ Лотел

Такође, истакао је да је младост сама по себи снага и моћ и да су улице Лознице најлепше када се чује музика матураната, а да ће локална самоуправа и даље бити подршка вредним ученицима.

– Присуствујемо једном догађају који је својеврстан празник младости, лепоте, игре, песме, свакако ово је једна прелепа слика коју можемо видети у нашем граду и (…) ово је истинско и право богатство сваког града. (…) Наша је жеља да у наредном периоду омогућимо услове и окружење у којима ће наши млади моћи своје жеље и амбиције да остваре – рекао је помоћник градоначелника Милан Југовић за „Лознички недељник“.

Фото: ТВ Лотел

С обзиром на то да је последњи наставни дан за ученике стручних школа био петак, 31. мај, ученици три лозничке стручне школе су прославили тај дан уз песму у Омладинском парку, недалеко од Спортског центра (СЦ) „Лагатор“.

– Овде је негде око 680 матураната, заиста велика бројка и ученички парламенти ове три школе су међусобно сарађивали, деца су уговорила ди-џеја, журку и све остало – објаснила је директорка СШ „Свети Сава“ и председница Актива директора средњих школа Јелена Мирковић.

Фото: ТВ Лотел

Такође, указала је на то да је подршка Града Лознице у прослављању матурске вечери била велика финансијска олакшица за кућни буџет. Локална самоуправа ове године по први пут организује бесплатну прославу матурских вечери у свечаној сали СЦ „Лагатор“ за ученике све четири средње школе. Гимназија „Вук Караџић“ је прва прославила матурско вече, 31. маја, Средња економска школа 3. јуна, док су Техничка школа и СШ „Свети Сава“ матурско вече прославиле 5, односно вечерас, 6. јуна.

– Генерација броји 170 ученика у 7 одељења, (…) ја сам врло поносан овом генерацијом, једна сјајна генерација, културна, фино васпитана, добри ђаци, добра деца – казао је директор Гимназије „Вук Караџић“ Дарко Несторовић.

Фото: ТВ Лотел

– Велика је промена у животу, идемо и већина нас се сели у други град и нећемо виђати сваки дан све људе које смо виђали у школи, професоре, тако да јесте велика промена, велика разлика – прокоментарисала је млада Лозничанка Ива Терзић.

Фото: ТВ Лотел

Матуранткиња лозничке гимназије Николина Новаковић казала је да ће период средње школе памтити по друштву, а највише по проводу и успоменама са екскурзије, док је досадашње школовање прокоментарисала као тешко, али да је све могуће постићи уз добру организацију.

Фото: ТВ Лотел

Аутор: Кристина Милановић