Фото: ТВ Лотел

ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПЕСАМА „КАД ОДЕШ, БИЋУ САМО ВЕТАР“ ДР ЗОРКЕ ТОШИЋ

ЛОЗНИЦА (6. јун 2024) – Представљена збирка песама „Кад одеш, бићу само ветар“ др Зорке Тошић

Фото: ТВ Лотел

У Библиотеци Вуковог завичаја одржана промоција збирке песама „Кад одеш, бићу само ветар“ Зорке Тошић, која говори о љубави, љубави према природи и људима из њене околине.

Лозничанка Зорка Тошић, лекар по струци, објавила је недавно своју осму збирку песама. Најновија књига носи назив „Кад одеш, бићу само ветар“ и садржи сто песама о љубави. Према речима записаним у посвети ове књиге, љубав је тема, смисао и жеља за ауторку.

Песме су распоређене у четири циклуса – „Запиташ ли се“, „Не тражи ме на месечини“, „Моје песме живот пишу“ и „Да није вас“, а књига је посвећена људима из околине, природи, свему лепом што је инспирише, „љубави у свим могућим облицима“.

Фото: ТВ Лотел

– Кад сам ишла по мог унука Богдана, на згради близу обданишта био је један графит „Кад одеш, бићу само ветар“. То ме је заинтригирало и размишљала сам – кад моји људи и ова природа не би постојали, ја бих била само ветар, тако да не бих ни ја постојала – објаснила је Тошићева.

Према оцени саме ауторке, песме у овој збирци су зрелије у односу на раније објављене.

Фото: ТВ Лотел

Издавач ове књиге, као и претходних седам пута, била је Библиотека Вуковог завичаја, док је рецензент била Снежана Петровић, професорка српског језика и књижевности, а књигу је графички дизајнирао Бранко Станимировић.

Директорка Библиотеке Вуковог завичаја Мирјана Пејак указала је на то да је љубав о којој Тошићева пише она љубав најближа души и додала да из ових песама избија љубав према породици, граду, Дрини, Гучеву, Штири.

Фото: ТВ Лотел

– Људи погрешно схвате, па мисле да она пише само о мушко-женској љубави, али мислим да овде преовлађује љубав према уметности, према породици, према свом завичају – закључила је Пејакова.

Аутор: Кристина Милановић