Фото: ТВ Лотел

ГРАД  ПОДСТИЧЕ ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ

ЛОЗНИЦА (13. јун 2024) – Уручене годишње награде за ученике и студенте

Градску награду је ове године примило 53 ученика и 88 студената, а за те намене је у локалном буџету издвојено близу 15 милиона динара. Десет месеци ће ученици добијати по 7.000, док је за студенте тај износ 12.000 динара.

За најуспешније ученике  и студенте, који су знање потврдили наградама на такмичењима и високим просеком академских оцена, у оквиру програма поводом Дана града организован је свечани пријем у Спортском центру „Лагатор“.

Фото: ТВ Лотел

На недавном конкурсу Града услове је испунило 88 студената и 53 ученика, а од њих су на државним и међународним такмичењима прве награде освојила 32 ученика, другу 9, трећу 12, док трећина студената студира медицину.

Заменик градоначелника Петар Гавриловић је у поздравној поруци упућеној награђенима и њиховим родитељима, наставницима и професорима, подсетио да се снага сваке заједнице мери бројем стручних и образованих грађана и квалитетима стечених знања и оценио да су награђени будућност Лознице.

Фото: ТВ Лотел

– Чврсто верујем да Лозница ту има лидерску позицију. Награду сте добили од вашег града за марљивост и посвећеност током наставе у школама, успехе на такмичењима и зато нека она буде подстрек за ваше будуће успехе. То је инвестиција која се вишеструко враћа, како вама, тако вашим родитељима, граду, држави Србији, а уједно је подстицај и вашим наставницима и професорима за даље ангажовање. Бити најбољи ученик или студент значило је одувек имати велики капитал за будућност, значило је касније бити најбољи лекар, истраживач, информатичар, урбаниста, официр – нагласио је Гавриловић.

Фото: ТВ Лотел

Он је истакао да је на иницијативу градоначелника  Видоја Петровића покренут пројекат „Лозница најбољима“ и формиран Тим за будућност Лознице. У њему су млади, успешни људи који су активно учествовали у креирању планова развоја Лознице. Знатан део њих чија су знања потврђена у пракси, сходно професији за коју су се определили, већ је добило запослења у јавним установама и организацијама у граду, неки и на најодговорнијим местима – рекао је Гавриловић и навео да није знање знање знати, него је знање знањем дати.

Од 2000. године додељено је 2.843  награде најбољим студентима и ученицима, а међу добитницима је била и Александра Спасојевић, некадашња одлична студенткиња Филозофског факултета у Новом Саду, која се обратила у име награђених.

Фото: ТВ Лотел

– Била сам добитник градске награде, а данас живим и радим у свом граду као стручни сарадник-педагог у Предшколској установи „Бамби“. Образовање је привилегија коју је важно поседовати, а знање нешто што вам нико не може одузети. Поносна сам што живим у граду који је увидео да је образовање кључ и изабрао пут да улаже у образовање најбољих ученика и студената. Као што је филозоф Епиктет рекао: „Будућност једног града, а самим тим и једне државе лежи у квалитетном образовању његових грађана“. Поносна сам што сам била добитник градске награде, а сада сам чланица Тима за будућност Лознице. Захвална сам градоначелнику који је омогућио да се градска стипендија преименује у градску награду и тако омогући да лознички студенти, осим ње, примају и државну стипендију. Желим да будете неко ко ће се вратити у Лозницу, овде живети и радити, јер мене град по завршетку студија није заборавио, позвана сам да се вратим и радим на пројекту „Лозница најбољима“ – казала је она.

Студент треће године Медицинског факултета Војномедицинске академије у Београду Никола Петровић такође се у име награђених обратио скупу и захвалио се градском руководству што верује у младе и даје им наду и охрабрење за године које су пред њима.

Фото: ТВ Лотел

– Свако од нас зна кроз какве је изазове прошао и колико је труда, рада и одрицања уложио да би данас био овде и могао поносно рећи да је добитник градске награде. Подршка Града представља велики подстрек и мотивацију да кроз будући рад будемо још бољи и успешни, да на тај начин допринесемо колико сопственом и напретку наше заједнице, Лознице и наше Србије. Велика је част бити део овако квалитетно смишљеног програма који нам омогућава да поред државних стипендија примамо и ову, значајну, и, пре свега, срцу блиску награду Града, која представља значајну финансијску подршку за нас и наше родитеље – рекао је Петровић.

Награђени ученици примаће током године по 7.000, а студенти 12.000 динара месечно.

Аутор: Зоран Живановић