
ДОЈЕЊЕ – НЕПРОЦЕЊИВА ДРАГОЦЕНОСТ
ЛОЗНИЦА (7. август 2025) – Поводом обележавања Светске недеље дојења
Дојење није само процес исхране за бебу, него и њен први емоционално-сазнајни процес који се одвија кроз контакт са мајком, а вишеструко је корисно како за бебу, тако и за мајку. Поводом Светске недеље дојења која се широм света обележава у првој седмици августа, здравствени радници Службе поливалентне патронаже Здравственог центра Лознице, приредиће данас, у својим просторијама, стручно предавање о значају, предностима и користима дојења како би јавност додатно информисали о овој теми, пружили подршку мајкама и показали да је дојење тимски рад и да, иако на почетку није лак, то никако не би требало да буде разлог да се од тог процеса одустане.

Дојење је најздравији, најједноставнији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном, а оснаживање мама да истрају у процесу лактације није само ствар породице и здравствених радника, већ и друштва у целини.
Начелник Службе поливалентне патронаже Здравственог центра Лознице, др Дарко Тешмановић, рекао је за „Лознички недељник“ да не постоји мајчино млеко лошег квалитета, да дојење није само процес исхране за бебу, него и њен први емоционално-сазнајни процес који се одвија кроз контакт са мајком, те да је дојење вишеструко корисно не само за бебу, него и за мајку.
Препорука Светске здравствене организације је да се бебе доје најмање до навршених шест месеци живота, као најважнијем почетном периоду њиховог физичког и психичког развоја, а најдуже до навршене друге године живота детета.
– Процес дојења је природно регулисан. Беби је потребно времена да се прилагоди, а почетни период вежбања и уходавања у сисању бебу ограничава да узима превише хране, већ само онолико колико јој је потребно да задовољи основне потребe. Самим тим код дојене деце смањен је ризик од гојазности или добијања дијабетеса. Дојење је важно и за бебин имунитет, јер све што њу брани од бактерија и вируса су антитела и леукоцити мајке које је она током живота створила и које уноси преко млека. Тога нема у млечној формули која је направљена само да задовољи енергетске потребе бебе, она је таква каква је направљена, чека на рафовима и у кутијама и не мења се, а са друге стране, мајчино млеко се прилагођава узрасту и потребама детета. Такође, процес сисања важан је за правилан развој вилице, зуба, облик лица и за мишиће – рекао је др Тешмановић.

Фото: ТВ Лотел
Указао је да је дојење корисно и за маму јер лакше губи килограме добијене у трудноћи с обзиром да је стварање млека енергетски захтеван процес.
Такође, дојење према његовим речима, штити дојке и јајнике током живота од малигних обољења управо зато јер пролазе кроз одређене природне и хормонске промене.
– Мајке које доје имаће мањи ризик од настанка анемије и крварења, а материца се после трудноће много брже враћа у првобитни облик уколико мајка доји – нагласио је др Тешмановић.
Доктор је указао да за развој бебе не постоји ништа боље од првобитног контакта са мајком и њеним телом током процеса дојења, а да је та емоционална и психичка повезаност са бебом подједнако важна и за мајку.
– Током дојења, беба пипа мамино лице, сазнаје и чује мамин глас, види нове облике, осећа и мирише маму, што у каснијем периоду утиче и на развој њених чула, интелигенције, говора и језика. Зато је битно да први контак бебе са спољним светом не буде стаклена флашица – истакао је др Тешмановић.
Према његовим речима, после шест месеци старости бебе, додаје се прва немлечна дохрана, да би се до навршене друге године живота постепено смањио проценат материје и енергије који се уноси путем млека.
Како је нагласио, само 5 одсто мајки из оправданих, медицинских разлога нису у могућности да доје, што значи да би проценат дојене деце требало да буде око 95 одсто.
– Статистика је другачија, проценат искључиво дојене деце у првих шест месеци живота је изузетно низак, око 15 одсто, како на нивоу наше државе, тако и на нивоу нашег града. Мајке најчешће одустају од дојења због утицаја средине, наметнутних схватања да беба не напредује довољно и да млеко није довољно квалитетно. Такође, приликом нашег великог истраживања из 2016. године њихови најчешћи одговори били су да им је храњење из флашице практичније, да желе више времена за себе, да верују да мајчино млеко нема значајне предности у односу на млеко из флашице или да не знају ништа о дојењу. Управо из овог последњег разлога ту смо да помогнемо да сазнају и да се информишу о предностима дојења – поручио је др Тешмановић.
Поводом Светске недеље дојења која се широм света обележава у првој седмици августа (од 1. до 7. августа) здравствени радници Службе поливалентне патронаже Здравственог центра Лознице приредиће данас, у својим просторијама, стручно предавање о значају, предностима и користима дојења са почетком у 9.30 часова.
– То је још један начин да се јавност информише о овој теми, да се пружи подршка мајкама и покаже да је дојење тренинг и тимски рад и да иако на почетку није лак, то никако не би требало да буде разлог да се од тог процеса одустане – закључио је наш саговорник.
Аутор: Даница Павловић Ђуровић