
ДРИНА ЗОВЕ НА КУПАЊЕ
ЛОЗНИЦА (24. јул 2025) – Летњи туризам у Подрињу
Чиста вода и плаже од Горње Ковиљаче до Лешнице.
Смештај и гастрономија за свачији џеп у Лозници и околини. На западу Србије, у природном окриљу Подриња, овогодишња сезона купања на Дрини је већ у пуном јеку. Плажe у Горњој Ковиљачи, поред чувене Бање Ковиљаче, затим код моста у Трбушници и у Лешници, све више пуне се како мештанима, тако и туристима који долазе у потрази за природним освежeњем и одмором.

Према последњим извештајима Завода за јавно здравље из Шапца, све анализе воде потврђују да је Дрина у овом делу Србије задовољавајућег квалитета за купање – вода је у II класи, што значи да је бактериолошки исправна за рекреацију. Ниво мутноће је низак, а ток је стабилан, иако се купачима и даље препоручује опрез, посебно на дубљим и бржим деловима.
Очекује се да температура воде у јулу и августу буде између 20 и 23 степена Целзијуса, што је идеално за расхлађивање током врућих дана када температура ваздуха досеже и 35°C. Најпопуларнија и најуређенија плажа је у Горњој Ковиљачи, са благим улазом у воду, простором за одбојку на песку, тушевима и природном хладовином. Плажа код моста у Трбушници привлачи младе због динамичнијег окружења, док је у Лешници највише локалних породица које долазе на целодневни излет.
Посетиоци који се нађу у Лозници имају велики избор смештаја. Приватни апартмани и собе могу се изнајмити већ од 1.500 динара по ноћи, док су цене смештаја у хотелима од 3.000 до 6.000 динара, у зависности од локације и услуге. Бања Ковиљача као један од најпознатијих бањских центара у Србији такође нуди пансионе и медицинске програме за госте.
Када је реч о храни, Подриње је препознатљиво по свежој риби и печењу. У ресторанима дуж обале и у Лозници најчешће се служе пастрмка, смуђ и шаран из Дрине. Цена порције се креће од 1.200 до 1.800 динара. Уз рибу се често нуди млађи кромпир или качамак. Печење – јагњеће, прасеће и све популарније јареће – може се поручити по цени од 2.500 до 3.500 динара по килограму, често уз домаћи хлеб, урнебес и салату од парадајза и младог лука. За гурмане, неки ресторани нуде и специјалитете од димљене пастрмке и чорбу од рибе, а све то уз чашу лозничког вина или домаће шљивовице.
Поред купања, посетиоци могу прошетати стазама поред реке, посетити Бању Ковиљачу или истражити планину Гучево. Са богатом природом, укусном храном и чистом водом, Дрина остаје једна од најатрактивнијих летњих дестинација у унутрашњости Србије.
Сви горњи редови, читава ова прича о актуелној сезони купања на Дрини, као делу летње туристичке понуде у лозничком крају, представљају одговор на питања постављана вештачкој интелигенцији. Да. Управо тако.
Припремање овог текста је показало да одговори ВИ на истоветно питање могу да се разликују, као и стил, док суштина остаје иста, али је у појединим верзијама, као и у овој, било и пропуста илити глупости, што значи да је ВИ у новинарству још неупотребљива без надзора још боље: активног учешћа новинара који мора још како добро да познаје тематику о којој се ради.
Само, ово је тек почетак – за “Лознички недељник” свакако. Па нека је са срећом и на добро свима!
Аутор: Владимир Елез