Фото: rts.rs

ЛИТИЈУМ – ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЛИКА ЗА СВЕОБУХВАТАН РАЗВОЈ ЛОЗНИЦЕ И СРБИЈЕ

ЛОЗНИЦА (25. јун 2024) – Председник Србије Александар Вучић залаже се за отварање јавног, аргументованог дијалога о литијуму

„Србија у овом тренутку разговара са најбитнијим и најмоћнијим људима из Европе и света о заштити животне средине и пројекат нећемо започињати, нити било шта покушавати док „зелени“ из Немачке, који су најстрожи по питању заштите животне средине, не буду гарантовали да ћемо имати чисте планине, реке, да ће одлагање за депонију бити у потпуности уређено и у складу са свим животним стандардима и да неће бити угрожен ничији опстанак, нити да ће бити негативних ефеката по животну средину“, поручио председник Вучић. Литијум је, према његовим речима, важнији од нафте, а производњом литијум-карбоната, катода и батерија у нашој земљи утицај на бруто домаћи производ земље био би од 3,97 одсто, што је додатних 20 милијарди евра на годишњем нивоу.

Фото: rts.rs

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у наредном периоду бити неопходно отворити дијалог како на нивоу парламента, тако и на експертском нивоу на тему литијума у којем ће доминирати аргументи, да се ништа неће радити на силу и да је важно да као друштво донесемо одлуку, јер је пројекат „Јадар“ велика шанса за Србију.

– То није одлука која се доноси данас и на брзину. Увек све може бити прекинуто до 2028. године када би рудник литијума могао бити отворен – поручио је Вучић у свом обраћању нацији.

Србија, према његовим речима, има могућност да произведе 58.000 тона годишње литијум-карбоната, а наша суштинска битка, како је нагласио, биће да обезбедимо и заокружимо цео ланац производње у Србији.

– Како да сачувамо сировине да не извозимо у Европу, да обезбедимо да се батерије производе у Србији уз учешће произвођача електричних аутомобила? Питање је можемо ли да постигнемо цео ланац и шта би тиме добили људи у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику, Љубовији и шта би тиме добила цела Србија, а шта бисмо изгубили?

Истакао је да пројекат „Јадар“ чине три елемента – животна средина, социјални ефекат и економија и поручио да Србија у овом тренутку разговара са најбитнијим и најмоћнијим људима из Европе и света о заштити животне средине.

– Нећемо започињати пројекат, нити било шта покушавати док „зелени“ из Немачке, који су најстрожи по питању заштите животне средине, не буду гарантовали да ћемо имати чисте планине, реке, да ће одлагање за депонију бити у потпуности уређено и у складу са свим животним стандардима и да неће бити угрожен ничији опстанак, нити да ће бити негативних ефеката по животну средину. Што се тиче социјалног и економског ефекта људи треба да знају да је данас буџет града Лознице 30 милиона евра, а да би 2030. године (захваљујући тој инвестицији) био 220 милиона евра – указао је Вучић и додао да ће се озбиљни сукоби у будућности водити око критичних минералних сировина међу којима је и литијум.

– Није случајно било то зашто смо заустављени пре две године, то је била права шаховска минијатура појединих страних служби да зауставе убрзани развој Србије у односу на друге земље у региону. Поразили су нас, одузели нам две године времена док се нису изборили за своје интересе – рекао је председник.

Фото: rts.rs

Бруто домаћи производ експлоатацијом литијума био би увећан за 0,95 одсто на годишњем нивоу.

– Уз производњу литијум-карбоната и катода утицај на БДП био би 2,06 одсто, а са производњом батерија у нашој земљи, без чега не бисмо уопште улазили у пројекат, имали би утицај на БДП од 3,97 одсто. То је 3 милијарде евра нове вредности на годишњем нивоу. Уколико доведемо неког од великих, светских произвођача електричних аутомобила, идемо на плус 16,45 одсто – додатних 20 милијарди евра. Ово је важније од нафте и само погледајте каква је то предност за Србију – нагласио је председник Вучић.

На питање новинара да ли је одлука о отварању рудника и реализацији пројекта „Јадар“ већ донета Вучић је истакао да још увек никаква одлука није донета, али да је предложио аргументован дијалог и да је 90 одсто стручњака са којима је разговарао било за пројекат.

– Желим јавну, темељну расправу, да би људи видели разлику у стручности. Ништа нећу радити иза затворених врата, све ће бити јавно и отворено, али морају да ме убеде у то да неће бити негативних утицаја на животну средину, на окружење и људе који тамо живе, да ће радници моћи да буду здрави и да ћемо сви моћи да рачунамо на најбољу будућност у нашој земљи.

На питање да прокоментарише изјаву Ане Брнабић из 2022. године, када је била на челу Владе Србије, у којој каже: „Мислим да је укидање пројекта „Јадар“ исправна одлука која говори о томе да слушамо наш народ“, Вучић је навео да је Брнабићева то изјавила под притиском јавности.

– Ја сам од првог дана говорио да нам је то највећа грешка и да очекујем да ће нека нова влада то питање да покрене. Кад већ цитирамо, цитираћу и ја Драгана Ђиласа, који је рекао: „Хајде да причамо о Београду и економији. Ево потврђено је да је код Лознице откривено друго по величини налазиште литијума у свету и највеће у Европи. Хајде да причамо о концесији на те руднике, али да фабрика батерија буде код нас, зато што су оне у свим мобилним телефонима и електричним аутомобилима. Зар то није шанса за Србију? То ће да запосли хиљаде и хиљаде људи и направи бренд од наше земље. Замислите у сваком мобилном телефону или аутомобилу део на којем пише „Made in Serbia“ (произведено у Србији). То су теме које су нам данас потребне, а не људи који не подржавају ову власт и обраћају пажњу на то шта каже Вучић, Весић или Мали.

О Ђиласовом ставу и томе колико је то важно за нашу земљу председник је рекао да томе не би ништа додао и да је добро говорио.

– Никада нисам обмануо људе по питању онога што мислим. Ја нећу бити неко ко ће слепо да подржава тај пројекат. Хоћу прво да видим, а нисам видео још, како ће прво да нам гарантују чисту животну средину, како ћемо да обезбедимо да се у нашој земљи производи и литијум-карбонат, и катоде, и батерије, а довољно сам паметан да на све то доведем највеће светске инвеститоре у нашу земљу – закључио је Вучић.

  Д. П. Ђ.