Фото: Jutarnji Program TV Happy

ЗНАЧАЈНА ИНВЕСТИЦИЈА КОЈА БИ ПРОМЕНИЛА ЛИЦЕ СРБИЈЕ

ЛОЗНИЦА (2. април 2024) – Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић о потенцијалном руднику литијума „Јадар“

Пројекат „Јадар“ значајна је инвестиција која би вишеструко била корисна за нашу земљу и наше грађане, а поготово за западну Србију, отварајући нове прилике за запошљавање и веће плате, поручила је министарка рударства и енергетике Владе Републике Србије. Оценила је да је добро што је у јавности започео конструктиван и аргументован дијалог на ту тему и да такав приступ треба задржати и убудуће.

Фото: Jutarnji Program TV Happy

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић гостовала је у емисији „Јутро“ на Телевизији „Хепи“, где је говорила о више тема из ресора и делокруга свог рада и том приликом поручила да је пред нама много изазова, али да уколико желимо дугорочно да размишљамо о развоју наше земље не можемо посматрати само оно што је тренутно политички подобно, већ да се мора стратешки и одговорно гледати напред.

Између осталог, нагласила је да би за Србију и наше грађане од немерљивог значаја било отварање рудника литијума у Јадру.

– То би за нас значило много више запослења у западној Србији, много веће плате за људе у том крају, могућност да се наши људи врате у своју земљу. (…) Због економске кризе у последњих 10 и више година плате у земљама Европске уније су се смањивале, а код нас су расле, тако да се тај јаз донекле смањио и још више ће се смањивати у будућности. Мислим да једна толико значајна инвестиција може да промени лице наше земље – рекла је министарка.

Она је указала на то да је на ту тему почео конструктиван дијалог у јавности у оквиру којег је могуће разговарати аргументовано, али да сматра да би о томе највише требало да говоре стручни људи и да такав тренд треба наставити и у будућности.

Према речима министарке, питање које је кључно није да ли треба користити своје ресурсе, већ како и на који начин их користити.

Најважније је, како је истакла, да своја богатства искористимо паметно и највише могуће у интересу развоја наше привреде.

– Влада Републике Србије жели да омогући што боље законске и регулаторне услове како би заштитила интересе наше земље, што ћемо постићи изменом Закона о рударству и геологији у овој години. Циљ нам је да приступимо одговорно ономе чиме располажемо, али никако на штету наших људи, биодиверзитета или очувања природе. Треба да управљамо нашим богатством, да га користимо, развијамо се на њему, јер знамо да нема развоја, зелене агенде, ни енергетске транзиције без критичних минералних сировина. Хајде онда да видимо како можемо то да искористимо, а не да будемо теоретичари завера и да тиме чинимо лоше нашој земљи – закључила је Ђедовић Хандановић.