Фото: ТВ Лотел

ОДРЖАН 21. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „РАСПЕВАНО ПРОЛЕЋЕ“

ЛОЗНИЦА (13. јун 2024) – Одржан 21. Међународни фестивал фолклора „Распевано пролеће“

Фестивалски програм отворен је у Дому културе у Липничком Шору. У програму је учествовало 11 фолклорних ансамбала.

Међународни фестивал фоклора „Распевано пролеће“, који се одржава са циљем очувања националног идентитета нашег народа и повезивања учесника, одржан је по 21. пут.

Фото: ТВ Лотел

Културно-уметничко друштво (КУД) „Фрула“ из Липничког Шора организовало је протеклог петка и суботе Међународни фестивал фоклора „Распевано пролеће“.

Фестивалски програм отворен је у Дому културе у Липничком Шору у петак, док је у суботу дефиле свих учесника градским улицама означио почетак извођења сплета народних игара, након чега су фолклорна друштва извела своје тачке у Улици Јована Цвијића, испред Вуковог дома културе.

Фото: ТВ Лотел

У програму је учествовало 11 фолклорних ансамбала. Поред домаћина, КУД-а „Фрула“, наступили су КУД „Караџић“ из Лознице, фолклорни ансамбли „Ђидо“ из Богатића, „Панонија“ из Тузле у Босни и Херцеговини (БиХ) и Дома културе Прњавор, затим Уметнички ансамбл „Чивија“ из Шапца, КУД „Мост“ из Братунца, КУД „Бранко Радичевић“ из Нових Бановаца, Центар за очување културе и традиције „Јеврем Обреновић“ из Шапца, КУД „Мачванка“ из Клења и КУД „Младост“ из Пецке.

Даљи планови су нам да радимо на развоју нашег друштва и увежбавању кореографија. У наредна два-три месеца имамо доста позива и доста наступа, гостовања у Србији и БиХ, тако да ћемо до септембра месеца остварити један велики број гостовања – најавио је руководилац КУД-а „Фрула“ Драган Пуљезевић.

Фото: ТВ Лотел

Фестивал „Распевано пролеће“ организује се уз подршку локалне самоуправе, Центра за културу „Вук Караџић“, Туристичке организације града Лознице, Месне заједнице Липнички Шор и Основне школе „Свети Сава“ из Липничког Шора.

Говорећи за „Лознички недељник“ члан Градског већа Марко Јовановић, који је и свечано отворио фестивал, казао је да ће Град наставити и у будућности да подржава овакве манифестације и удружења која имају за циљ очување културног и националног идентитета и свега оног што је у коду и бићу нашег народа.

Фото: ТВ Лотел

Сам назив „Распевано пролеће“ и тај епитет који фестивал носи сигуран сам да је измамио осмехе хиљадама наших суграђана који су уживали у дефилеима и извођењу традиционалних игара културно-уметничких друштава и фолклорних ансамбала који су прошли за све ове године кроз наш град, а дубоко верујем да су и сви учесници који су дошли како из земље, тако и из иностранства, с обзиром на то да овај фестивал има карактер међународног фестивала, верујем да су и они понели лепе успомене из наше Лознице – закључио је Јовановић.

Аутор: Кристина Милановић