ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И НАСЛЕЂА КРОЗ МУЗИКУ

ЛОЗНИЦА (13. јун 2024) – Нематеријално културно наслеђе

Лозничанка Катарина Васиљевић, певачица традиционалне и духовне музике, објавила је крајем маја свој први музички спот за песму под називом „Вапај косовских јунака“. Кадрови за спот снимљени на Косову и Метохији, а песма је посвећена косовским и свим јунацима који су страдали за веру и слободу српског народа.

Млада лозничка интерпретаторка традиционалне и духовне музике Катарина Васиљевић објавила је крајем прошлог месеца свој први музички спот за песму „Вапај косовских јунака“, рађене по тексту хорепископа Максима, музику је радила Драгана Д. Мирковић, а аранжман и видео-монтажу породица Ковачевић: Александар, Слађана и Јован у свом студију „АК Саунд“  (енг. AK Sound) у Београду.

Песма је изазвала позитивне реакције слушалаца, већ има велики број прегледа на Јутјуб каналу, а премијерно је емитована на програму телевизија Лотел и Подриње.

„Свани светли Видовдане дане,

Зови Србе да Косово бране,

Да освете Лазареву главу,

Српско име, Милошеву славу.“

Ово су почетни стихови песме „Вапај косовских јунака“, музичког првенца Катарине Васиљевић, који је, како каже, посветила Господу, Пресветој Богородици, као и косовским и свим јунацима који су страдали за веру и слободу српског народа.

Кадрови за музички спот снимани су крајем маја месеца на подручју Шар-планине и на више локација на Косову и Метохији (КиМ).

– Целокупан пројекат почео је од стране мог духовног оца Иринеја, који је добио песму од владике Максима из манастира Свете Тројице у Кули са намером да је проследи мени да је отпевам. Када сам први пут прочитала текст, била сам јако срећна, јер је то песма о Косову, а Косово је код нас осетљива тема и сви осећамо љубав према њему. Моја жеља је била да спот за ову песму снимимо на КиМ, што смо и учинили. Кадрове смо снимали на разним локацијама на подручју КиМ, претежно у манастирима, али и на Шар-планини. Све је прошло добро на снимању и надам се да ће се песма и спот свидети људима и да ће га радо слушати – рекла је Катарина за „Лознички недељник“.

Фото: ТВ Лотел

КиМ је део наше душе и кроз песме из опуса косовских српских песама народ осећа топлину и повезаност вере и традиције. Овим песмама поручује се нашем народу, свим Србима расутим по целом свету, да делимо исто памћење, иста осећања, да се поносимо истим вредностима и да нас боле исте ране.

– Песму „Вапај косовских јунака“ доживела сам веома емотивно и видим да су је и сви који су је до сада чули и који су ми пренели утиске о њој доживели на исти начин, и такст и мелодију. Та песма, односно начин на који  је ја доживљавам и како бих волела да је народ осети, а да је ја пренесем, то је позив Србима да бране Косово, да га молитвено бране, да не дозволимо себи да заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо, и зашто су се наши преци борили, наше светиње, пре свега, наш народ на КиМ – објаснила је Васиљевићева.

– Током боравка на Косову када смо снимали спот, комуницирали смо са народом, ноћили код њих и то је био потпун доживљај. Народ је био пресрећан, било им је много драго када смо дошли јер су осетили да се трудимо и да им дајемо моралну подршку. Њима је то од великог значаја, али и нама. Порука песме јесте тај позив да увек будемо трезвени и свесни свега, да чувамо све наше и да се боримо, јер ми Срби смо један посебан народ, који је вековима проживљавао све и свашта.

И дан данас свесни смо свега и боримо се са свакаквим ситуацијама и управо нас та борба држи. Песма је у ствари порука да се и даље боримо – рекла је наша саговорница.

Катарина Васиљевић је дипломирани васпитач, запослена је у Предшколској установи  „Бамби“ у Лозници. Поред љубави према деци, одмалена негује и љубав према музици, која је важан сегмент њеног живота.

Ова свестрана Лозничанка завршила је музичку школу, поред певања, свира и неколико инструмената: виолину, клавир, хармонику, гитару, фрулу и бубњеве. Чланица је лозничког Културно-уметничког друштва „Караџић“, у којем наступа као солиста, и Удружења гуслара „Вукове гусле“.

„Вапај косовских јунака“ њен је музички првенац, који је публика имала прилику да премијерно види на програмима телевизија Лотел и Подриње, а може га слушати и на Катаринином Јутјуб каналу.

Ова млада и талентована Лозничанка намерава да и даље остане у истом музичком домену, на пољу традиционалне и духовне песме, кроз коју жели да чува од заборава нашу веру, традицију и културно наслеђе.

Аутор: Сања Димитрић Нешић