ПРОИЗВОДЊА РАКИЈЕ У ДОЊОЈ БОРИНИ
ЛОЗНИЦА (7. новембар 2024) – Производња и прерада воћа
Након радног века проведеног у иностранству Драган Богдановић се вратио на породично имање и кренуо у производњу и прераду воћа. Крајњи циљ је покретање сеоског туризма.
Пензионерске дане Драган Богдановић из Доње Борине проводи радно, а енергије и елана, чини се, има за још два живота с обзиром на то да је у константној потрази за новим идејама које ће оплеменити и допунити посао којим се тренутно бави.
Свој радни век провео је у иностранству, најпре Чешкој, а потом у Америци, одакле се враћа 2011. године и у жељи да обнови родитељску кућу у којој је рођен јавила се идеја да покрене нови посао – производњу и прераду воћа.
– Идеја је била да створим независно газдинство које ће имати употпуњену производњу воћа и касније прераду. Сада смо у фази када већина воћа долази на род и ове године смо имали око 50 тона разног воћа, што смо и прерадили у сокове, џемове, ракију, а крајњи циљ је да поред те производње садашње имање адаптирам и створим услове да се у једном моменту почнемо бавити сеоским туризмом – рекао је Драган.
Кроз живот земљорадњом се није бавио, али је у цео посао кренуо са пуно ентузијазма, не слутећи колико тај посао тражи времена, енергије и новца, и додаје да је знао, вероватно врло је могуће да не би у њега ни улазио, али као непоправљиви оптимиста нагласио је да се не каје и уверен је да ће у дело спровести све што је замислио.
У воћњаку од 10 хектара поред уобичајених воћних врста за наш крај, шљива, дуња, џанарика и крушака, Драган је посадио и аронију, чудотворну биљку о којој је много сазнао и у којој је нашао практичну примену у очувању здравља.
Према његовим речима, од ароније се може направити читав спектар веома квалитетних производа који ће људима који их конзумирају помоћи да преброде болести или још боље ако их превентивно користе, а Драган аронију прерађује у свеже цеђени матични сок, али и, према његовим речима, у јединствен производ на нашем тржишту – ракију од ароније под називом ароњак, чији начин припреме је најближи припреми коњака.
– Ракију печем већ десет година и нисмо још почели да је продајемо. За сада је само показујемо на неким изложбеним просторима. Ракија је врло захтевна у погледу бриге, не дозвољава никакву журбу, тражи пажњу и негу и не очекујем да се то преко ноћи претвори у неки новац. У наредном периоду ћемо регистровати дестилерију, а за то време хоћемо да сваке године имамо десетогодишњу ракију – рекао је Драган.
Нагласио је да не форсира квантитет науштрб квалитета, а желе да буду поносни на све што изађе са њиховог газдинства и на шта ставе етикету. Позиција самог газдинства, поглед на планину Гучево и долину реке Дрине пружа уживање само по себи, а својим посетиоцима, поред домаћих производа, Драган планира да понуди и дивне шетње овим крајем или пак вожњу фијакером.
Посета у јесењем периоду биће посебно интересантна јер тада у домаћинству има много посла, посебно око печења ракије, па ће поред уживања посетиоци имати прилику и да науче нешто ново.
Аутор: Јелена Гајић Ђокић