Фото: ТВ Лотел

РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗБОГ УВЕЋАНИХ ПРИХОДА

ЛОЗНИЦА (3. август 2023) – Градоначелник Лознице Видоје Петровић оценио да ребаланс буџета произилази из повећане индустријализације и привредне активности града. Текући приходи увећани за 210 милиона динара у односу на исти период прошле године, од тога 116 милиона од пореза на зараде.

Скупштина града Лознице усвојила је низ аката који се тичу ребаланса буџета и финансирања појединих јавних предузећа и институција, јер су у односу на исти период 2022. године остварени приходи увећани за 210 милиона динара.

Фото: ТВ Лотел

Известилац Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, казао је да потреба за ребалансом буџета проистиче из настојања да се ускладе текући приходи и примања са текућим издацима и расходима с обзиром на то да су у првих шест месеци 2023. године приходи увећани за 210 милиона у односу на претходну годину.

– Од тог износа само на порез на зараде односи се 116 милиона динара, порез на приходе од самосталних делатности 50 милиона динара, порез на остале приходе 11 милиона динара, порез на имовину 34 милиона динара… скоро на свим позицијама на приходној страни буџета остварени су позитивни резултати и резултати који су бољи него што је то било у периоду 1. 6. 2022. године – оценио је Томић.

Фото: ТВ Лотел

Навео је да су укупни приходи буџета града Лознице планирани у износу од 4.441.000.000 динара, од чега изворни приходи буџета износе 3.775.000.000 динара.

У складу са увећаним приходима, известилац је објаснио да су поједини издаци у буџету града претрпели измене, те су субвенције у пољопривреди увећане за 10 милиона динара, подршка родитељству за 4 милиона, услуге личног пратиоца преко Центра за социјални рад за 7 милиона, за основно образоване увећање је 18 милиона, за средње образовање 3 милиона.

Субвенције су увећане, како је Томић навео, и у случају Јавног комуналног предузећа „Наш дом“ за 8,2 милиона динара, и у питању је набавка два камиона за одвожење смећа, и Јавног комуналног предузећа (ЈКП) „Топлана – Лозница“ за 22 милиона динара, те ће се извршити набавка енергената за предстојећу сезону.

Увећање расхода за месне заједнице је 6 милиона динара, Црвеном крсту Лозница због увећаних потреба корисника 3,6 милиона и Установи за физичку културу „Лагатор“ 1,2 милиона динара за потребе набавке усисивача за базен.

‒ Наравно да су кроз овај ребаланс предвиђена средства и за капиталне инвестиције, за путеве смо планирали 456 милиона динара, то је највећи износ до сада који смо у току једне буџетске године определили, од тога 234 за појачано одржавање, односно рехабилитацију локалне путне мреже (…), за редовно одржавање 122 милиона и 100 милиона динара за капиталне инвестиције у путној мрежи ‒ казао је известилац.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је објаснио да потреба за ребалансом буџета произилази из рефлексије позитивног тренда у граду.

Фото: ТВ Лотел

‒ Овај ребаланс се врши као једна потреба да се увећани приход буџета, као директна последица једне успешне реиндустријализације града Лознице и повећане привредне активности која се манифестује кроз повећан број запослених, кроз повећане зараде запослених, кроз повећање локалног бруто производа, манифестује као увећан приход града ‒ казао је Петровић.

Први човек Лознице је оценио да је логичан след увећаних тренутних прихода расподела предузећима и установама, како би се средства трошила наменски и да су информације у вези са расподелом буџета града концизне, јасне и транспарентне.

Одговарајући на питања појединих одборника у вези са задужењем ЈКП „Топлана ‒ Лозница“, градоначелник је објаснио да задужење датира из прошлости, из времена снабдевања фабрике „Вискоза“ гасом, као и укључивањем Јавног предузећа „Србијагас“ у пословање лозничке „Топлане“ оснивањем Акционарског друштва за дистрибуцију гаса „Лозница-гас“, те је политичке природе и у току је судски поступак у вези са задужењем поменутог јавног предузећа.

Такође, Петровић је истакао да признања која је добио за свој рад су и признања његовим сарадницима, али и грађанима Лознице, који су веровали да Лозница може да постане боље место за живот и нагласио: „Ко Лозницу воли ‒ за њу и живи и ради.“

‒ Толико софистицирано избалансиран приступ приходима у буџету и расходима подељен кроз све сфере друштвеног живота, према свим корисницима, који му дају одржив, односно самоодржив карактер, без подршке са стране и без кредитног задужења ‒ казао је Петровић.

Објашњавајући како настају пренета средства у буџету града, први човек Лознице је најавио израду пројекта за затворени базен у наредном периоду с обзиром на то да је за израду пројекта од Министарства за европске интеграције издвојено 170.000 евра.

На седници Скупштине града прошле недеље усвојени су и предлози планских аката из надлежности Скупштине града ‒ о доношењу Плана генералне регулације за насељено место Лешница, Локалном акционом плану за спречавање насиља у породици 2023‒2026. године, као и изради Плана праћења квалитета ваздуха.

Одборници локалног парламента су усвојили извештаје рада за 2022. годину Градске управе, Градског правобранилаштва и Градског штаба за ванредне ситуације, али и Информацију Градског штаба која се тиче ванредне ситуације у периоду мај‒јул ове године, према којој су јавна предузећа у нашем граду предузела све неопходне активности на санирању штете, а штета од поплава је пријављена у 108 стамбених објеката и предстоји исплата помоћи Републике Србије на основу процена комисије.

Усвојени су, такође, предлози појединачних аката из надлежности Скупштине града и Одлука о формирању Одељења за надзорно-оперативне послове, информационе технологије и ванредне ситуације.

Аутор: Кристина Милановић