Фото: Б. Ђуровић

РУРАЛНИ ТУРИЗАМ – РАЗВОЈНА ШАНСА ПОЈЕДИНЦА И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

ЛОЗНИЦА (2. април 2024) – Етно-комплекс „Добри поток“ кроз сарадњу са компанијом „Рио Сава“ унапређује своје туристичке потенцијале

Подршку у развоју и унапређењу рада етно-комплекса „Добри поток“ у Крупњу власник Зоран Васиљевић добио је од компаније „Рио Сава Експлорејшн“ кроз програм доделе бесповратних новчаних средстава која су наменски уложена за изградњу базена затвореног типа, а у будућности очекује наставак те сарадње кроз коју би реализовао прегршт својих идеја за проширење туристичких капацитета и садржаја. Компанија и ове године планира да уложи значајна средства за развој руралног туризма.

Фото: Б. Ђуровић

Потенцијали за развој сеоског, односно руралног туризма у западној Србији су велики о чему сведочи да у идиличном месту за одмор, смештеном у нетакнутој природи, на удаљености од 30 километара од Лознице, у општини Крупањ, лежи скривени драгуљ тог типа турзима – етно-село и конак „Добри поток“.

Тај прелепи комплекс окружен природом и обиљем локалне културе постао је омиљено одредиште за туристе који жуде за аутентичним искуством руралног живота.

У склопу конака „Добри поток“ налази се ресторан са капацитетом од око 200 места, који је идеалан за организацију свих врста прослава, а комплекс располаже и великом и уређеном баштом са дечјим игралиштем.

У ресторану се може пробати традиционална, домаћа храна коју запослени припремају с љубављу, као и домаћи производи из Рађевине, а у оквиру наменског објекта под називом „џемара“ припремају се искључиво домаћи производи – џемови, ајвари, сокови од зове, дивље купине, малине, коприве, вишње и ароније.

За рурални туризам важна је традиција културне вредности, однос према природи, специфичности одређеног подручја и историја, али кључни носилац интерпретације свих тих вредности је човек, домаћин попут Зорана Васиљевића, власника етно-комплекса „Добри поток“.

– После живота у Новом Саду и иностранству решио сам да се вратим у родни крај и направим нешто значајно за себе и ову средину. Године 2016. купио сам овде имање поред прелепог храма на којем су биле две, три кућице. Као грађевинац по струци, дошао сам на идеју да направим туристички објекат, сваке године мало по мало, правио сам један по један и данас имам оформљен комплекс, који смо свечано отворили пре три године на Видовдан – започео је своју причу Васиљевић.

Фото: ТВ Лотел

Како је истакао, комплекс је практично у повоју, а тренутно располаже са 28 кућица које носе називе села из крупањског краја и укупно 60 лежајева.

Идеја за изградњу родила се на Старој планини, где је наш саговорник боравио у тамошњем етно-селу. Схватио је да у близини Крупња не постоји сличан објекат, а радећи по Србији у разговору са људима из других крајева, сазнао је да им западни део Србије није довољно познат.

– Сваки нови посетилац одушеви се овом средином, природом, гостопримљивошћу и нашим људима. У Крупањ се долази плански, ретко коме је то успутна станица – нагласио је Васиљевић.

Одлука да се са супругом врати у родни крај, како је истакао, није била тешка.

– Заситили смо се града и бетонских улица. Овде је здрава средина, чист и здрав ваздух, ујутру вас буде птице, тешко је одлучити да ли је лепше зими или лети. Ово је рај за одмор за сваког госта – поручио је.

Из његовог конака посетиоци одлазе препуни лепих утисака, задовољни боравком и са добром препоруком.

– Број посетилаца из дана у дан је све већи, што је и те како битно, јер, наравно, поред задовољства треба гледати и економску страну с обзиром на то да смо заиста много уложили у све ово – искрен је Васиљевић.

Посебно значајну улогу и подршку у развоју и унапређењу Васиљевићевог „животног пројекта“ пружиле су Општина Крупањ, а недавно и компанија „Рио Сава Експлорејшн“.

Фото: ТВ Лотел

Захваљујући субвенцијама „Рио Саве“ кроз програм доделе бесповратних новчаних средстава намењених за локални економски развој руралног туризма омогућена је изградња базена затвореног типа, који ће убудуће, 365 дана у години, бити доступан сваком заинтересованом посетиоцу.

– Базен је у фази изградње, а очекујемо да ће бити завршен и отворен на лето – најавио је и указао на то да ће таква подршка омогућити већу промоцију конака на ширем тржишту, привлачећи и већи број посетилаца из свих крајева.

Сарадња са компанијом, како је навео, била је одлична.

– Изузетно сам задовољан сарадњом са „Рио Савом“, јер су и гости препознали нашу озбиљност у послу и потребу за унапређењем наше понуде. Надам се да ће та сарадња бити настављена и у будућности, да ћемо проширити своје смештајне капацитете и тако довести што више туриста у овај крај, што нам је најважнији циљ – рекао је.

Сарадња са компанијом донела је нове могућности, шансе, и била је ветар у леђа Васиљевићу да развија своје предузетничке идеје.

Планира да и у наредном периоду активно ради у том смеру, а, како је открио, своју понуду проширио би изградњом сауне са џакузијем и сланом собом, што ће бити приоритет, а у блиској будућности радио би и на изградњи спортских терена и пешачких стаза са путоказима.

Како је навео, тренутно постоје две пешачке стазе (дужа и краћа) са клупама за одмор на сваких 50 метара.

Осим новчаних подстицаја, компанија „Рио Сава“ понудила је и менторство запосленима у „Добром потоку“.

– Извесно је да ћемо ускоро у том смислу направити план и стратегију маркетинга, односно представљања наше фирме, што је комплексан и скуп посао – рекао је и додао да ће проширењем садржаја и обима посла бити потребно и више запослених како би крајњи резултат био што ефикаснији.

Фото: ТВ Лотел

Тренутно конак броји осам запослених, а у будућности, како се посао буде развијао, постојаће захтеви за већи број радника, кувара, угоститеља, спремачица (…).

Своју туристичку понуду трећу годину заредом представљали су на сајмовима туризма у Београду, Новом Саду, Бијељини, а редовни су учесници традиционалне манифестације у Крупњу „Плодови Рађевине“.

– Ово је захтеван, али прелеп посао и препоручио бих свакоме да крене овим путем – закључио је Васиљевић.

Компанија „Рио Сава“, са друге стране, наглашава важност улагања у локалну заједницу и одрживи развој и планира да, уколико се пројекат „Јадар“ развије и компанија добије све неопходне дозволе за наставак радова, формира дугорочни „Јадар развојни фонд“ у оквиру којег ће у периоду од најмање 10 година бити у обавези да годишње у тај фонд уложи средства у износу од 5 милиона евра, која ће бити намењена реализацији развојних пројеката у локалној заједници и у наредном периоду.

Тај фонд биће усаглашен са стратегијом локалног економског развоја и тежњама заједнице, а у највећој мери био би усмерен на зелене и одрживе економске иницијативе, мада би акценат био стављен и на пољопривреду, туризам, индустрије и конзервације.

Подршка конаку „Добри поток“ део је ширег ангажмана компаније „Рио Сава“ у подстицању руралног туризма и очувања културне баштине у Србији.

Комерцијални садржај