Фото: ТВ Лотел

ТЕРАПИЈСКИ БАЗЕН ЗА ЈУБИЛЕЈ ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА

ЛОЗНИЦА (19. септембар 2024) – Специјална болница „Бања Ковиљача“ била домаћин светског скупа балнеолога

Специјална болница од 11. до 14. септембра била је домаћин Конференције „Глобалне иницијативе за употребу и проучавање лековитих вода, гасова и пелоида богатих водоник-сулфидом“, а учесници су били врхунски светски стручњаци међу којима је био и најпознатији светски балнеолог проф. др Муфит Зеки Карагуле из Истанбула. Свечаном академијом и отварањем реконструисаног терапијског дечијег базена обележена је и тридесетпетогодишњица рада Дечијег одељења.

Фото: ТВ Лотел

Један од светских најпризнатијих балнеолога у панелу оснивача ове глобалне иницијативе за проучавање ефеката водоника сулфида у балнеологији је и директор Специјалне болнице примаријус, др Александар Јокић који је од 2007. године члан Светског удружења балнеоклиматолога, од 2011. год. члан Светског научног комитета и који је учествовао на многим конгресима  у свету и упознао значајне људе у овој области.

– Увек сам тврдио да је Бања Ковиљача једно од најбољих места на свету за лечење и да имамо једну од најлековитијих вода уопште у свету банологије. То је професор Карагуле потврдио 2012. радећи анализе наше воде и наших блата и на многим конгресима у свету се причало о Бањи Ковиљачи. Мени је јако жао што нема других лекара из Србије да то чују, тако да смо годинама размишљали како да нешто организујемо у Бањи Ковиљачи – рекао је Јокић.

– Професор Карагуле већ годинама као најпознатији светски банолог је имао идеју и годинама смо размишљали како да нешто овде организујемо. Има много типова лековитих вода, пелоида и гасова, али воде које садрже водоник-сулфид, тзв. сумпоровите воде и сумпоровитих пелоида, су најлековитији агенси у медицини који се користе за лечење ортопедских болести, тако да је идеја професора Зекија била да ми који се бавимо тиме, оснујемо радну групу и да кренемо са научним доказивањем и ширењем знања о лековитости сумпоровитих вода, блата, пелоида и водоник-сулфида – објаснио је Јокић.

Он наводи да је прихватио да буде домаћин конференције и да су због тога у овој установи изузетно поносни јер су овде дошли највећи стручњаци данашњице који се баве сумпоровитим водама.

– Обишли су нашу болницу и већина њих каже да не могу да верују да овакво место постоји. Изразили су жељу да се укључе, и они ће узети анализе наше воде и блата и наставити проучавање. Ми смо сагледали све терапијске програме и сумпорно купатило и велнес центар и извориште воде и блатне канале, начин примене, све то смо обрадили. Врхунац свега тога биће за две године када ће Светски конгрес балнеоклиматолога, што смо већ и најавили, бити у Бањи Ковиљачи, где  ће сав научни свет доћи овде и причати о својим искуствима, размењивати знања –  истакао је Јокић.

Фото: ТВ Лотел

Доктор Хозе Кабахо из Шпаније, поред тога што је балнео климатолог и хемичар, бави се и проучавањем воде и пелоида, каже да је по први пут у Бањи Ковиљачи и у Специјалној болници.

– Нисам очековао овако нешто, ово није бања, ово је врхунски хотел у којем имате све услове за лечење. Моја је препорука да дође свет у Србију,  ја сам импресиониран – искрен је доктор Карбахо, док најеминентнији светски научник и балнеолог професор емеритус др Муфит Зеки Карагуле који има изузетну сарадњу са Специјалном болницом још од 2008. године наводи да овакав концепт који се нуди у Бањи Ковиљачи представља спој медицине науке и туризма .

– Овакав концепт Специјалне болнице је јединствен у свету, примећује се напредак што ја могу да посведочим лично, боравећи овде и дружећи се, примена квалитета, врхунског сервиса и што је најважније, примена истраживања медицине. Јокић је један од мојих најбољих студената у сфери балнеологије и увек користим прилику да кажем да сам одушевљен бањом и целим колективом и да треба да буду поносни што су међу најбољима. Бања Ковиљача је спој медицине, науке и туризма. Ова конференција је светска премијера, ово је сам врх наше дугогодишње сарадње – оценио је Карагуле.

Претходни скуп стручњака био је у Румунији где је остварена одлична сарадња која ће бити и настављена са професором доктором Константином Мунтеануом који је такође један од учесника иницијативе у Бањи Ковиљачи.

– Ова конференција, даје нови заједнички правац да се удруженим снагама знања и образовања дође до нових ставова у балнеологији. Ово је практично почетак нове теме око које је др Јокић окупио колеге из света – истакао је Мунтеану док се бугарска биохемичарка др Тодорка Сократева захвалила на гостопримству рекавши да јој је част да буде део тима у којем се налазе водећи професори балнеологије на светском нивоу и да данас у Бањи Ковиљачи почиње нова историја.

Обележен јубилеј Дечјег одељења

Свечаном академијом, одржаном у Кур-салону у Бањи Ковиљачи, Специјална болница за рехабилитацију обележила је јубиларну 35. годишњицу рада Дечјег одељења, првог такве врсте у некадашњој Југославији. Ове године јубилеј је још значајнији с обзиром на то да је реконструисан терапијски базен за најмлађе пацијенте, а ускоро треба да стигне и додатна опрема.

– Мало је установа које могу да се подиче оваквим јубилејом, званично је то било 1. марта ове године, али смо ми у договору са Министарством здравља крајем прошле године успели да обезбедимо средства за реконструкцију дечијег базена, тако да смо и прославу померили чекајући да се овај базен заврши. Са отварањем овог реконструисаног базена после 45 година од када је изграђен, а 35 година од када су га деца користила за терапије, подигли смо ниво услуга у нашој болници – рекао је директор примаријус др Јокић на свечаности одржаној 13. септембра. –Створили смо боље услове за наше најмађе пацијенте и за њихове родитеље, али и за наше запослене физиотерапеуте и лекаре који раде са  децом – рекао је директор и подсетио да су од 2016. године са својим средствима и уз помоћ Министарства здравља Републике Србије успели да реконструишу комплетно све собе на Дечијем одељењу.

Фото: ТВ Лотел

– После соба реконструисали смо и све терапијске просторије, тако да нам је остао само овај терапијски базен који је дошао на ред. Данас најмлађи пацијенти у Бањи Ковиљачи имају најбоље услове који се могу поредити са условима које имају наши гости у Велнес центру „Ковиље“. Са друге стране, крећемо у интернационализацију нашег пословања, као што знате имамо уговор са аустијским осигурањем и у октобру месецу креће едукација наших запослених, претпостављамо да ће бити и деце, па да ће и наше колеге са дечијег одељења моћи да науче нешто ново и да виде. Већ смо потписали,  на почетку ове године, споразум са колегама из Румуније и њихов представник је данас овде са нама. У новембру месецу ће лекари из Румуније доћи да посете наше Дечије одељење, а у питању је санаторијум који тамо ради 125 година. Ми смо овде у овом делу Европе најстарији са 35 година и сада крећемо у сарадњу са санаторијумом који ради 125 година – истакао је доктор Јокић и додао да ће се заједно примењивати традиционална медицина, али и њихово блато које је другог типа од нашег, затим хидротерапија, вежбе и све друге електротерапије које се користе у Специјалној болници.

– Румуни су одавно ушли у свет роботике, тако да смо се договорили да наша болница Дечијег одељења са њиховим санаторијом аплицира за средства код Европске уније да покушамо да и те најмодерније апарате набавимо и добијемо у Бањи Ковиљачи и да ту направимо спој наше традиције, лечилишта старог 166 година, Дечијег одељења које постоји 35 година и најмодернијих услова које можемо да пружимо нашим пацијентима – закључио је доктор Јокић.

Држава и Министарство здравља наставиће са улагањем у Специјалну болницу

– Посебно сам поносан и задовољан и као представник Министарства здравља и министра Златибора Лончара и могу да изразим само дивљење према оваквим подухватима и оваквим стремљенима као што је део свакодневног рада ове Специјалне болнице као здравствене установе у плану мреже Републике Србије. Овако нешто је задовољство видети.  Подигнута је лествица за кориснике услуга, за пацијенте који ће сада добити много, још боље услове за комплетирање терапијских процедура – рекао је саветник министра здравља доктор Горан Стаменковић.

– Свакако да је значајно да пратимо и даље развој оваквих установа, али Бања Ковиљача и Специјална болница на челу са уваженим колегом доктором Јокићем показује стварно изузетне резултате и подижу лестицу високо за остале бање и све остале специјалне болнице у Србији. Наравно као здравствени радник који има увид у пословање и пружене услуге и кадровске капацитете, едукације, све оно што је део развојног процеса и плана ове здравствене установе, када су у питању пацијенти, па и најмлађи, због чега смо се данас овде окупили јер је 35 година Дечијег одељења ове посебне установе. Наравно да даје посебну обавезу и држави Србији и Министарству здравља да прати овако нешто. Могу да кажем и сигуран сам да је ово пример нове Србије, сматра Стаменковић.

– Годишње ми лечимо око 2.200 пацијената, амбулантно и стационарно. Тако да смо за 35 година лечили више од 77.000 дечака и девојчица. Лечимо разна стања, аномалија деформитети кичманог стуба, руку и ногу, стање након повреде кичменог стуба, руку и ногу, лакши облици церебралне парализе, хемипарезе, парапарезе, затим реуматолошко обољење, неуромишићна обољења, деформитете стопала, деформитете кичменог стуба као што су хиперкифозе, сколиозе неуромишићна обољења, хипертоне, хипотоне бебе, стање након порођајне трауме, као што је повреда вратилног сплета, тортиколис, затим Пертесова болест, стање након операције, луксације кукова. Значи, лечимо много стања и имамо одличне резултате у лечењу – рекла је начелница Дечјег одељења докторка Божана Марковић.

Дечији терапијски базен са пратећом опремом, комплетно је реконструисан средствима Министарства здравља у вредности од 100 милиона динара где је министарство уложило 87 милиона динара, а Специјална болница 13 милиона динара. Поред реконструисаног базена, урађене су комплетне техничке просторије испод базена, пумпе, аутоматика, климитизација, грејање, кабине за пресвлачење, тоалети, туш кабине. Димензије базена су 15 пута пет метара, а дубина од 65 до 140 цм. са температуром воде 30-32 степена.

Након отварања терапијског дечијег базена у Кур-салону, одржана је и свечана академија поводом 35. година од оснивања Дечијег одељења у Специјалној болници „Бања Ковиљача“, којој су присуствовале бројне угледне званице и пријатељи ове установе из земље и иностранства.

Аутор: Светлана Илић