УЧЕЊЕ О ОБИЧАЈУ КРОЗ КРЕАТИВНОСТ

ЛОЗНИЦА (29. април 2024) – У Музеју језика и писма у Тршићу одржана радионица шарања јаја воском под називом „Шарено и прешарено“, која је имала за циљ подизање свести код деце о значају старих техника украшавања јаја за Васкрс.

Малишани који похађају ниже разреде Вукове спомен-школе учествовали су у радионици „Шарено и прешарено“, коју је организовао Центар за културу „Вук Караџић“.

– С обзиром на то да је данас велика понуда различитих врста украса који су можда и још шаренији од традиционално шараних јаја, желели смо да им прикажемо како је то изгледало, какве су све вештине потребне за то и да попричамо са њима каква је симболика боја и шара и какво је значење ускршњих празника било у неким ранијим временима, али и данас – објаснила је етнолог-антрополог Ана Чугуровић.

Према њеним речима, шарање јаја је обичај који је постојао и код неких других словенских народа, а на територији наше земље у различитим крајевима је у различитим обимима сачуван.

Фото: ТВ Лотел

– Већином су ту цветни мотиви с обзиром на то да је Васкрс увек у пролеће. Људи су и у ранијим периодима шарали оно што су у тим пролећним данима могли да виде и покушавали да на неки начин ту лепоту пренесу и на ускршња јаја и да допринесу шаренилу тог срећног празника – објаснила је Чугуровићева.

Андреј Крстић је објаснио да је раније шарао са баком јаја, те му је сама техника шарања позната, а шарање јаја му није тешко и ужива док то ради.

– Много ми се допада, код нас у Мијаиловићима је то традиција сваке године да то радимо, од хиљаду деветсто и неке године. Ја шарам маркером само дрвена јаја – објаснио је Никола Мијаиловић.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ВАСКРШЊИ БАЗАР

Ученици нижих разреда издвојеног одељења Основне школе „Кадињача“ у Лозничком пољу припремили су традиционални васкршњи базар продајног карактера.

Фото: ТВ Лотел

У акцију су били укључени и предшколци ове школе, као и малишани из Предшколске установе „Бамби“.

– Ове године новац ћемо утрошити за опремање школе наставним средствима. Оно што претекне ћемо искористити за ентеријер. Имамо леп пример, прошле године су учитељице опремиле учионице завесама, гарнитурама за седење, тако да су нам и те учионице добиле онако модернији, несвакидашњи изглед, није стереотипна учионица, што малишанима, поготово првачићима, много значи у тим првим школским данима – објаснила је помоћник директора Милена Радовановић.

КРЕАТИВНЕ АКТИВНОСТИ НА ЧАСОВИМА

Малишани Основне школе „Вук Караџић“ у Лозници у данима пред Васкрс израђивали су различите предмете које су затим изложили последњег дана наставе пред почетак распуста.

Фото: ТВ Лотел

– То су разне корпице за јаја, зеке, шарана јаја. На часовима веронауке стичу и додатна знања о православљу, а ми учитељице се трудимо да у одељенској сарадњи имамо што више радионица, да се они што боље сналазе у свом раду, да искажу своју машту и да им овај мало оптерећенији образовни рад постане лакши кроз игру и весеље – објаснила је учитељица Мирјана Ћосић.

Аутор: Кристина Милановић