Фото: ТВ Лотел

У ЛОЗНИЦИ ОДРЖАНО 20. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ ШКОЛА

Лозница (29. март 2024) – Реализација такмичења обављена је на неколико локација: Кур-салону у Бањи Ковиљачи, Научно-образовно-културном центру у Тршићу и Установи за физичку културу „Лагатор“. На такмичењу су учествовале 32 школе, 86 ученика, а укључујући и менторе на овом такмичењу је било око 200 учесника.

Фото: ТВ Лотел

Средња економска школа у Лозници била је домаћин јубиларног 20. Републичког такмичења угоститељских школа, а оцена учесника је да су данашња деца креативнија у припремању јела и послуживању, као и да је приметан напредак рада са ученицима.

На такмичењу су учествовале 32 школе, 86 ученика, а укључујући и менторе на овом такмичењу је било око 200 учесника.

Такмичење се састојало из пет дисциплина ‒ припрема јела према задатом менију, припрема „а ла карт“ јела од понуђених намирница, послуживање пословног ручка у ресторану, припрема барских мешавина и припрема посластица. Задаци су били груписани у теоријски и практични део, а реализација такмичења обављена је на неколико локација: Кур-салону у Бањи Ковиљачи, Научно-образовно-културном центру у Тршићу и Установи за физичку културу (УФК) „Лагатор“.

– Морам да похвалим моје колеге, Актив угоститеља Средње економске школе, то су људи који су најзаслужнији што је ово такмичење прошло како треба, својски су се потрудили. Школа није заказала ни у једном тренутку, све смо обезбедили на време, све је било како треба – рекао је директор Средње економске школе Милан Недељковић.

Фото: ТВ Лотел

На отварању 20. Републичког такмичења угоститељских школа учесницима је добродошлицу пожелео и помоћник градоначелника Лознице Милан Југовић.

– Изузетно нам је задовољство што се једно овакво такмичење организује код нас, у Средњој економској школи, јер то је уједно и признање и потврда да се у нашем граду ради добро, ради квалитетно, са младим нараштајима, са младим ученицима, и то је пут којим ћемо се трудити да идемо и даље – казао је Југовић и додао да ће Град Лозница и даље наставити да издваја значајна средства за унапређивање услова образовања.

Фото: ТВ Лотел

Представник Високе хотелијерске школе Ђорђе Стојановић рекао је да су за учеснике у такмичењу обезбеђене стипендије од сарадника из привреде, које имају за циљ промовисање струке и даље усавршавање у кулинарству и угоститељству.

Фото: ТВ Лотел

Наставник куварства из Суботице Саша Миланковић истакао је позитивне оцене поводом организације такмичења и оценио да су ученици врло креативни и то довео у везу са њиховим бивствовањем на друштвеним мрежама, где имају прилику да се инспиришу и прошире видике.

Такође, и професор практичне наставе угоститељске групе предмета у Средњој економској школи у нашем граду Слободан Спасојевић је указао на видан напредак рада са децом у свим средњим школама, одакле се ученици касније регрутују и за високе школе и факултете.

– Није да је било лагано, али није било ни много тешко с обзиром на то да ја то волим, да се ја тиме бавим сваки дан, радим свој посао, (…) генерално ми је лепо што сам дошла, што сам имала прилику да представим своју школу – казала је ученица Економско-трговинске школе „Паја Маргановић“ у Панчеву Наташа Шаламон.

Фото: ТВ Лотел

Средња економска школа из нашег града освојила је прво место у екипном пласману, као и ученице Јана Исаковић за дисциплину из области посластичарства и Јована Јовичић у припремању јела по уврђеном менију, а друго место Ненад Ристић у дисциплини барског пословања.

Аутор: Кристина Милановић