ЛОЗНИЦА ПРУЖА НАЈВИШЕ МОГУЋНОСТИ ПАРОВИМА У БОРБИ ЗА ПОТОМСТВО

ЛОЗНИЦА (19. септембар 2024) – У току јавни позив за доделу накнаде трошкова за финансирање поступка вантелесне оплодње

Изменама Одлуке о додели накнаде трошкова за финансирање поступка вантелесне оплодње у Лозници је проширен обухват парова који могу да конкуришу и на тај начин покушају да се остваре као родитељи. Од почетка примене Одлуке, 2020. године, до сада je у Лозници процесом вантелесне оплодње рођено десет здравих беба, а само од почетка ове године вантелесном оплодњом остварено је пет трудноћа.

Јавни позив за доделу накнаде трошкова за финансирање поступка вантелесне оплодње је у току, а од почетка године на тај позив пријавило се укупно осам парова и искористило новчану подршку града у циљу стварања потомства.

За те намене из градског буџета утрошено је око 2,4 милиона динара од укупно опредељених 6 милиона динара, а како је за наш лист рекла начелнице Одељења за друштвене делатности у Градској управи Лознице Тања Глишић Матић конкурс ће трајати до утрошка средстава и новца има довољно за све заинтересоване парове који желе да процесом вантелесне оплодње покушају да се остваре као родитељи.

Начелница је подсетила и на измене у овогодишњој Одлуци о додели накнаде трошкова за вантелесну оплодњу којом је подигнута старосна границе за жене које могу да конкуришу са 45 на 47 година, а Одлуком је предвиђено да се на конкурс могу јавити и жене без партнера, односно жене самостално.

– Поред тога, у односу на претходну Одлуку, није неопходно да оба партнера имају пребивалиште на територији града Лознице дуже од три године, већ само онај партнер који конкурише, а свим тим изменама у Одлуци ми смо проширили круг људи који могу да стекну право на нашу подршку – истакла је Глишић Матић.

Указала је да је наш град, од удружења која се баве питањем вантелесне оплодње у Србији, добио похвале на рачун Одлуке о вантелесној оплодњи коју примењује, јер пружа могућност највећем броју људи да добије подршку од свог града, јер сви парови који су исцрпели, односно искористили могућност лечења у Србији, односно парови који су имали четири неуспела покушаја вантелесне оплодње, могу да се јаве на градски конкурс.

Одлука о додели накнаде трошкова за вантелесну оплодњу на територији нашег града примењује се од 2020. године, а према подацима којима располажу у Градској управи у претходне четири године њене примене на свет је путем вантелесне оплодње дошло десет здравих беба.

Фото: ТВ Лотел

– Само од почетка ове године имамо пет остварених трудноћа – истакла је Глишић Матић и додала да се рођење тих беба тек очекује.

Са циљем да се што више буде на услузи потенцијалним и заинтересованим паровима који пролазе кроз процес вантелесне оплодње, желе да се информишу или да поделе своја искуства о том поступку, у Лозници је прошле године основано Удружење грађана „Рода“ које је недавно обележило и свој први рођендан.

– У протеклој години то удружење бавило се пружањем психо-социјалне подршке паровима како би им олакшали процес кроз који пролазе, који је мучан, тежак и болан. Кроз рад са стручњацима које чине гинеколози, уролози, ендокринолози и психолози, циљ Удружења је да процес вантелесне оплодње паровима учине једноставнијим и лакшим – поручила је Глишић Матић.

Она је оценила да Удружење функционише добро и истакла да је Град ове године подржао њихов рад са 150.000 динара које ће искористити да паровима помогну да добију сва знања и вештине које су им неопходне да на лакши и бољи начин бирају методе лечења које ће на крају резултирати тиме да имамо више деце.

Аутор: Даница Павловић Ђуровић