Foto: Redakcija

DR MARIJANA LUKOVIĆ: PREVENTIVA, IMPULS KARIJERE

LOZNICA (18. februar 2021) – U Loznici se posebna pažnja posvećuje mladim sportistima o čemu govori podatak da je u preko šezdeset klubova aktivno oko 3000 sportista i sportistkinja, kako u kolektivnim, tako i u pojedinačnim sportovima. Posebno se ulaže u infrastrukturu, kako bi se poboljšali uslovi na svim nivoima, od školskog do ligaškog takmičenja.

Sve mlađi naraštaji uključuju se u organizovano bavljenje sportom i pre polaska u školu. Suština je u pospešenju zdravlja, mada takmičarske ambicije umeju da odvuku u obaveze gde najtalentovaniji i najuporniji uspevaju. Koliko se u tom slučaju pažnje posvećuje zdravlju mlađih naraštaja koji čine prve sportske korake? Za takva pitanja i nedoumice pacijentima je uvek dostupna i na usluzi dr Marijana Luković, prvi i za sada jedini loznički specijalista sportske medicine u Domu zdravlja „Dr Milenko Marin“.

Foto: Redakcija

Kako u startu steći objektivnu sliku o zdravstvenom stanju dece da bi se nesmetano bavila sportom?

– Sportsko-medicinski pregled baziran je na uzimanju detaljne opšte i sportske anamneze, osnovne antropometrijske (merenje visine i težine), fizikalni pregled po sistemima (askultacija srca i pluća, pregled kičme kod dece, merenje krvnog pritiska, EKG i laboratorijske analize). Obavezna anamneza, fizikalni pregled i EKG pokazali su se kao efikasni u otkrivanju kardiomiopatija, različitih patoloških stanja koja mogu biti uzrok iznenadne srčane smrti kod sportista. Primarno je na vreme otkriti eventualne zdravstvene smetnje i uputiti na dodatnu dijagnostiku. To važi kako za decu, tako i za odrasle koji se bave sportom, rekreacijom, ali i za trenere – objašnjava naša sagovornica, koja već tri godine vodi računa o zdravlju sportista.

Kakvi su pokazatelji?

– Motoričke sposobnosti su dobre. Neko je više, neko manje utreniran, ali specifičnosti nema. Poželjno je doći na preventivni pregled, potom pratiti stanje bar jednom godišnje. Za decu koja se bave sportom zakonska obaveza je lekarski pregled na svakih šest meseci – kaže Lukovićeva.

Šta preporučujete?

– Mlade treba usmeriti na sport. Kod dece bavljenje sportom doprinosi smanjenju rizika od gojaznosti, poboljšanju kardiovaskularnih funkcija, adekvatnom rastu i razvoju kostiju, mišića, ligamenata i tetiva, poboljšanju ravnoteže koordinacije pokreta. Prvo pregled, pa onda bavljenje sportom – savetuje doktorka lozničkim sportistima, koja je pacijentima na raspolaganju svakog radnog dana od 7 do 14 časova.

Interesantno je da Lukovićeva nije angažovana ni u jednom kolektivu kao klupski lekar. Jednostavno, njeno opredeljenje je preventiva za sve koji se bave sportom ili rekreacijom. Dijapazon pacijenata je od pet godina, pa do rekreativaca od šest decenija.

Autor: Zoran Janković